Hoppa till huvudinnehållet

Audition och ensemble klar inför Grease: ”På många var det otroligt hög klass”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Producent Gunilla Ohlsson ser fram emot att ensemblen nu snart kan börja sina repetitioner.
Producent Gunilla Ohlsson ser fram emot att ensemblen nu snart kan börja sina repetitioner. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Många är de som sett musikalen om Sandy, Danny och deras romantik. I höst kommer den visas i Skövde, i en uppsättning av ScenProduktion, och redan nu är förberedelserna i full gång. Första helgen i april var det audition, ensemblen har precis satts ihop och snart börjar repetitionerna.

Att det blev Grease var framför allt för att det är en klassiker som tilltalar många, både äldre och yngre. Producent Gunilla Ohlsson berättar:

– Det kvittar var man sätter upp Grease så är den populär. Även dagens ungdom gillar Grease, trots att det egentligen inte är deras musik.

Audition

Det var många hoppfulla som kom till audition den 1-2 april.
Det var många hoppfulla som kom till audition den 1-2 april. Foto: Eva-Lotta Hultman

Den 1-2 april var det dags för audition, i Kulturlabbets lokaler, och uppslutningen var över förväntan. Nästan 90 sökande från stora delar av södra Sverige - Stockholm, Göteborg, Jönköping, Linköping och Ystad. Kvaliteten var enligt Gunilla hög.

– På många var det otroligt hög klass.

Sammansättning

Efter audition vidtog det hårda arbetet att gallra och sätta ihop till en ensemble. Till slut hade 30 lyckliga valts ut, ungefär dubbelt så många som jämfört med manus föreskriver. Gunilla tycker att det blev en bra blandning med varierande bakgrund på de utvalda.

– Det här är en semiproduktion. Det innebär att det är både utbildade och outbildade. Cirka hälften av de som är med har nog en musikal- eller teaterutbildning.

Förbereder för premiär

Snart kommer de ha en första träff där alla får träffa alla, läsa igenom manus och få koll på vilka andra roller som är. Sedan drar allvaret igång på riktigt.

– Sedan kör repetitionerna igång och så repar vi fram till midsommar. Sedan har vi uppehåll i juli och sedan blir det hårdkörning i augusti.

Premiären är planerad till sista helgen i september och planen är tio föreställningar på Stadsteatern.

Artikeltaggar

FöreställningarGreaseKulturlabbetMusikalerNöje/KulturPremiärerRomantikSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.