Hoppa till huvudinnehållet

SVT har spelat in scener på Läckö slott: ”Sveriges historia serverad i tv”

Publicerad:
Drottning Kristinas hovbalett från inspelningen av dokumentärserien ”Historien om Sverige”. Det är SVT:s största historiesatsning någonsin.
Drottning Kristinas hovbalett från inspelningen av dokumentärserien ”Historien om Sverige”. Det är SVT:s största historiesatsning någonsin. Foto: Ulrika Malm/SVT

SVT:s storsatsning Historien om Sverige har spelat in scener på Läckö slott.

– Vi har fått åka runt i hela Sverige för att hitta de rätta miljöerna, säger Johanna Becker, inspelningsproducent av projektet.

Historien om Sverige beskrivs som SVT:s största historiesatsning någonsin. Just nu pågår inspelningar runt om i Sverige av den tio timmar långa dokumentärserien, som skildrar Sveriges historia från istid till nutid.

Serien kretsar kring stora förändringar och intressanta människoöden.

NLT har tidigare skrivit om en inspelning i Götene kyrka – men material har även spelats in på Läckö slott.

– Vi gjorde ett inslag om drottning Kristina, som levde på 1600-talet, i kungasalen på Läckö slott. Det var en helt fantastisk miljö, säger Johanna Becker, inspelningsproducent.

Hon fortsätter:

– Dokumentärserien kommer att bestå av tio program, och i program sex och sju berättas om hur Sverige byggs upp och blir en stormakt –och sedan hur vi tappar den statusen. Då handlar det en del om drottning Kristina.

”Fantastisk inramning”

De första fem avsnitten kommer att sändas i november i år, de resterande avsnitten släpps i januari 2024.

– Slottet ger en fantastisk inramning, eftersom det står kvar som det var. Vi har fått åka runt i hela Sverige för att hitta de rätta miljöerna. Vi har även haft kontakt med otroligt duktiga historiska personer som har bra koll.

Vilka riktar sig dokumentären till?

– Alla! Vi vill även fånga upp de som inte är historiskt intresserade. Det här tar ju ett heltidsgrepp med tanke på att vi börjar i stenåldern och rör oss framåt i tiden. Det här är en jättesatsning från SVT:s håll, vilket är otroligt roligt och spännande. Man får hela Sveriges historia serverad i tv på bästa sändningstid, det är otroligt häftigt, avslutar Johanna Becker.

Artikeltaggar

Götene kyrkaJohanna BeckerLäckö slottNyheterSVTTV-serier

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.