Hoppa till huvudinnehållet

Militärer från Skaraborg evakuerade svenskar i Sudan: ”Minutoperativ bedömning”

Publicerad:
Mattias Ottis, ställföreträdande förbandschef på Skaraborgs flygflottilj F7, ledde den svenska styrkan på plats i Djibouti.
Mattias Ottis, ställföreträdande förbandschef på Skaraborgs flygflottilj F7, ledde den svenska styrkan på plats i Djibouti. Foto: Axel Öberg/Försvarmakten

Militärer från Skaraborgs flygflottilj deltog i insatsen för att evakuera svenskarna från Wadi Seidna-flygplatsen i Khartum.

Med kort varsel flög de från F7 vid Vänern till Djibouti och vidare till Sudan.

– Det har hela tiden varit en minutoperativ bedömning om läget ska fortsätta att vara stabilt, och ett visst risktagande, säger styrkans chef Mattias Ottis till TT.

Den svenska styrkan på omkring 80 militärer befinner sig sedan en vecka tillbaka i Djibouti efter de senaste dagarnas evakuering av svenska och utländska medborgare från striderna i Sudan.

– Vi var på plats tidigt och har bidragit till att flyga ut våra och andra länders medborgare under flera dygn. Nu fortsätter andra länders styrkor, och de kommer att assistera oss om det kommer fler svenska medborgare till flygplatsen i norra Khartum, säger överste Mattias Ottis, chef för den svenska styrkan i Djibouti.

Drog ut på tiden

De första svenska militärerna kom till Djiboutis internationella flygplats på fredag kväll. Till flygplatsen kom även personal från svenska utrikesdepartementet, polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Mattias Ottis landade i Djibouti i söndags och anslöt sig till arbetet med att koordinera evakueringsinsatsen med myndigheterna i Sudan och de andra ländernas styrkor.

– Vi ville åka till flygplatsen i Khartum så snart vi visste att det fanns svenska medborgare som skulle hämtas därifrån, men vi behövde tillstånd från sudanesiska myndigheter. Koordinationen drog ut på tiden, det blev ingen flygning i söndags utan den första flygningen genomförde vi tidigt på måndag morgon i stället, säger Ottis på telefon från Djibouti.

Sudanesiska soldater utanför

Sammanlagt genomfördes sju svenska flygningar till och från Khartum, där totalt 160 personer evakuerades, varav 60 är svenska medborgare. Tre svenska transportflygplan av typen Hercules har använts i insatsen.

Två av dem har flugit fram och tillbaka mellan Djibouti och Khartum från måndag morgon till onsdag kväll, det tredje Herculesplanet har stannat i Djibouti som reserv.

– Vi har ombord på flygplanen haft en säkringsstyrka som har kunnat hjälpa till med säkerheten på marken och kring flygplanen, den har också fått assistera med den utmanande uppgiften att identifiera rätt personer som ska med på våra flyg, säger Ottis.

Sudanesiska regeringsstyrkor kontrollerade de yttre delarna av flygplatsen i Khartum under den svenska insatsen. Innanför fanns utländska soldater från framför allt Frankrike, Tyskland och Storbritannien, som turades om att säkra flygplatsen, enligt Ottis.

Parternas goda vilja

Den svenska styrkan var aldrig inblandad i strid, enligt Ottis. Insatsen underlättades av vapenvilan som utropades sent på måndagen.

– Utrikesdepartementet har meddelat svenskarna att de ska ta sig till flygplatsen. Sedan har det också byggt på de krigförande parternas goda vilja, att de har låtit folk ta sig till flygplatsen, att de har släppt in människor som har identitetshandlingar från andra länder, säger Ottis.

De svenska soldaterna lämnade aldrig flygplatsen för att eskortera svenska medborgare, enligt Ottis.

– Vi har inte haft kännedom om några personer som har velat ta sig till flygplatsen men inte kunnat ta sig dit, därför har det inte funnits något behov av att planera eller genomföra den typen av operationer, säger Ottis.

Erik Widmark/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.