Hoppa till huvudinnehållet

Restaurangavtal sägs upp på sjukhuset – osäker framtid

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Sedan årsskiftet finns det ingen personalrestaurang i Lidköping. Nu är framtiden osäker även för restaurangen i Mariestad, och det kan bli förändringar också i Skövde. (Arkivbild)
Sedan årsskiftet finns det ingen personalrestaurang i Lidköping. Nu är framtiden osäker även för restaurangen i Mariestad, och det kan bli förändringar också i Skövde. (Arkivbild) Foto: Sören Turesson

Avtalen för personalrestaurangerna på Skaraborgs sjukhus i Skövde och Mariestad sägs upp. Likaså kaféverksamheten i Lidköping.

Vad som händer i framtiden med måltidsserveringen för personal och besökare, är oklart.

– Vi kommer nu att ha en dialog med sjukhusförvaltningarna, säger Roland Wanner (MP), förste vice ordförande i styrelsen för logistik.

Det är företaget Nordrest som drivit kafé- och restaurangverksamhet på flera sjukhus i Västra Götalandsregionen. I Skaraborg finns det två restauranger, en på sjukhuset i Skövde och en på sjukhuset i Mariestad. Nordrest har också underentreprenörer, i till exempel Skövde är det Espresso House som levererar maten.

I Lidköping finns det enbart en kaféverksamhet kvar, personalrestaurangen där stängde vi årsskiftet.

Under torsdagen fattade styrelsen för logistik i regionen, beslut om att inte längre upphandla den här måltidsverksamheten. Något som man gjort sedan 2017. Tidigare sköttes den i egen regi.

Enligt Roland Wanner är restaurangerna i första hand avsedda för personalen.

– Kommer det besökare och äter där så är det helt okej också, förklarar han.

Orsaken till att avtalet med Nordrest nu kommer att sägas upp, enligt ett politiskt beslut i styrelsen för logistik, är för att verksamheten har varit svår att få att gå runt.

– Efter coviden har hela mönstret att äta på restaurang minskat väldigt och det har även speglat sig på sjukhusrestaurangerna, säger Roland Wanner.

Det är Nordrest som har önskat att få gå ur avtalen.

Erik Hallberg är affärsområdeschef i regionen. Han förklarar att det redan i dag finns sjukhus i regionen där man ersatt bemannade kaféer eller restauranger med varuautomater. Så skulle också kunna ske i de aktuella fallen.

– Skövde är så pass stort så där måste vi titta efter hur det ska bli i fortsättningen. Där behöver det finnas en personalrestaurang. Frågan är hur den ska drivas och av vem.

Om restaurang Gläntan på sjukhuset i Mariestad ska få finnas kvar med bemannad personal, är oklart.

– Det vet vi inte än. Vi får titta vidare på det, om det finns någon som vill driva det vidare eller om det finns någon annan servicelösning. Det är för tidigt att säga hur det ska bli där, säger Erik Hallberg.

Den 26 maj ska förvaltningschefen på Försörjningsförvaltningen återkomma med förslag på serviceleverans för respektive utbudspunkt. En ny servicelösning kommer att genomföras senast vid årsskiftet.

Personalen är anställd hos Nordrest eller hos företagets underleverantörer. Vi har försökt att få kontakt med företaget under fredagen, men utan att lyckas.

Måltider för patienter på sjukhusen berörs inte av detta beslut. Den verksamheten drivs i regionens egen regi.

Artikeltaggar

Espresso HouseHandelLidköpingLogistikMariestadNäringslivRestaurangerSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.