Hoppa till huvudinnehållet

Sommarplågan – så blir du kvitt dina skräniga grannar: ”Jobba förebyggande”

Publicerad:
Våren innebär inte bara sångfågeldrill. Även fiskmåsarna visar att de finns.
Våren innebär inte bara sångfågeldrill. Även fiskmåsarna visar att de finns. Foto: JOHAN NILSSON / TT

Skrik och skrän tidigt på morgonen. Attacker och nedskräpning.

Våren innebär inte bara drillande lärkor och blommande lökrabatter. Nu börjar också de mer otrevliga fågelgrannarna – fiskmåsarna – få vårkänslor.

SLA reder ut vad man kan göra för att minska bekymren.

I början av april är måsfåglarna i gång med att bygga bon och lägga ägg. Fram till mitten av juli pågår äggläggning och äggkläckning.

För fastighetsägare kan måsarna orsaka stora bekymmer. Fåglarnas avföring är frätande och kan därför skada exempelvis fasader, statyer och bilar. Avföringen och måsbona kan dessutom proppa igen stuprännor, brunnar samt ventilationsanläggningar och på så sätt orsaka ekonomiska problem.

För att bli av med dessa ovälkomna gäster gäller det att arbeta förebyggande.

Håkan Ryrstrand är lokal presstalesman på Anticimex.

– Innan april börjar vi gå över tak hos fastighetsägare som behöver hjälp. Det rör sig ofta om flerfamiljshus, köpcentrum och liknande. Vad vi gör för förebyggande åtgärder är varierande från fall till fall.

Prismor, nät och piggar

Några av åtgärderna kan vara att sätta upp en ljudanläggning som spelar upp olika varningsläten beroende på vad det är för fågel som ska skrämmas bort. Dock är detta varningsljud hörbart för mänskliga öron, vilket gör att man får vara noga med var man sätter upp ljudanläggningen.

– Vi sätter också upp prismor som ger solreflexer som måsarna inte tycker om samt nät, vajrar och piggar som gör att fåglarna inte kan sätta sig. Det är fast utrustning som förhoppningsvis gör att fåglarna flyger någon annanstans.

– Åtgärderna fungerar bra, men det finns inget sätt som till 100 procent tar bort fåglarna från taken. De går inte att hindra från hela staden, de har en plats i vår natur.

Tidigare kunde Anticimex pricka äggen, det vill säga att man gjorde hål i måsäggen och lät dem ligga kvar i boet. På så vis tror måsarna att de fortfarande ruvar.

– Det är flera år sedan vi prickade ägg, det har med att djurlagstiftningen ändras. Nu arbetar vi förebyggande.

Flytta med kartong

När ett måspar väl lyckats bygga ett bo blir de lätt aggressiva och vill försvara sina små.

– När det är dags för ungarna att lära sig flyga landar de ofta på marken och kan inte ta sig upp. Då kan det komma folkilskna måsar som stridsflygplan mot en om man är för nära ungen. Det är fruktansvärt otrevligt när de dyker och attackerar, men det är väldigt sällan de egentligen träffar någon. Anfallen är för att skrämmas, säger Håkan Ryrstrand som ger ett konkret råd för den som hittar en måsunge på olämplig plats:

– Flytta bort den med en kartong några 100 meter. Föräldrarna ser det och inom några dagar kommer ungen ha lärt sig flyga.

Ingen idé att skjuta

Den som bor i hyreshus och störs av måsar kan kontakta sin hyresvärd eller fastighetsägaren för att få bukt med fåglarna.

För privatpersoner kan man, förutom att göra förebyggande åtgärder, hänga upp cd-skivor i träd. Även fågelskrämmor i form av rovfåglar kan skrämma bort vissa fåglar – tills de lär sig att fågelskrämman bara är just en fågelskrämma.

Att be en skyddsjägare skjuta fåglarna hjälper inte, det kommer snart fler.

Artikeltaggar

AnticimexDjur och naturNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.