Hoppa till huvudinnehållet

Utsatte närstående barn för grova våldtäkter – Skövdebo döms till fängelse

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Göta hovrätt anser, precis som Skaraborgs tingsrätt, att Skövdebon är skyldig till flera fall av grov våldtäkt mot barn. Däremot anser man till skillnad från tingsrätten att mannen ska dömas till fängelse.
Göta hovrätt anser, precis som Skaraborgs tingsrätt, att Skövdebon är skyldig till flera fall av grov våldtäkt mot barn. Däremot anser man till skillnad från tingsrätten att mannen ska dömas till fängelse. Foto: Adam Ihse/TT

I tingsrätten dömdes Skövdebon för grov våldtäkt mot barn - fast slapp fängelse. Men hovrätten gör en helt annan bedömning av fallet. Nu döms mannen till fängelse i fyra år och sex månader.

Mannen som är hemmahörande i Skövde åtalades vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för att under flera års tid ha utsatt ett närstående barn – som vid tiden för brotten var mellan sex och tolv år – för ett stort antal grova sexuella gärningar.

Brotten ligger ett antal år tillbaka i tiden, men det är först förra året som brottsoffret orkade berätta.

Skövdebo slapp fängelse för grova barnvåldtäkter – åklagaren överklagar

Slapp fängelse - tog hänsyn

I december dömdes mannen av Skaraborgs för grov våldtäkt mot barn under åren 2009 till 2012. Straffvärdet bedömdes vara sju års fängelse.

Men när tingsrätten skulle bestämma påföljden tog man hänsyn till flera faktorer - som att man ansåg att han var under 18 år en större del av brottstiden, att det gått långt tid sedan brotten skedde och att han troligen förlorar jobbet på grund av domen.

Mannen slapp därmed fängelse. Påföljden bestämdes till skyddstillsyn och samhällstjänst i 220 timmar. Han skulle även genomgå ett behandlingsprogram.

Utsatte närstående barn för grova våldtäkter – rättegång mot Skövdebo

Överklagade domen

Men kammaråklagare Anna Johansson överklagade fallet till hovrätten, hon ansåg att tingsrätten gjort en felaktig bedömning. Hon ansåg att mannen skulle dömas till i vart fall fem års fängelse. Enligt åklagaren fanns det heller inget stöd för tingsrättens slutsats att större delen av brottsligheten begicks innan mannen fyllde 18.

Mannen motsatte sig ändring av tingsrättens dom.

Döms till fängelse

På tisdagen kom Göta hovrätts dom och den innehåller ändringar av tingsrättsdomen. Mannen döms till fängelse i fyra år och sex månader - hovrätten konstaterar att brotten har begåtts mot en skyddslös närstående person och säger i domen att man ser mycket allvarligt på det som målsäganden har blivit utsatt för. Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att målsäganden är både trovärdig och tillförlitlig och att det genom den samlade utredningen är styrkt att Skövdebon har utsatt hen för sexuella övergrepp.

Blev uppsagd

Hovrätten anser att ingen annan påföljd än fängelse är aktuell. Men man har när man bestämt längden på fängelsestraffet tagit hänsyn till mannens relativt sett låga ålder vid några av brotten, att det tagit ”osedvanligt lång tid” mellan brottet och slutlig dom och att mannen sagts upp från sitt arbete på grund av brottet.

Hovrätten höjer också skadeståndet till brottsoffret till 570 000 kronor - i tingsrätten handlade det om 450 000 kronor.

Artikeltaggar

Anna JohanssonBrottBrott, lag och rättFängelseGöta hovrättIF GötaSkaraborgSkaraborgs tingsrättSkövdeVåldtäktVåldtäkt mot barn

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.