Nu vill de ändra IT-branschen – startar nytt mentorsprogram: ”Vi vill nå ut tidigare”

Publicerad:
Linda Kärnhall, kontorschef i Skövde, är med och bryter ny mark inom IT-branschen. Foto: Sandra Carlsson

Konsultföretaget Consid, som på kort tid stärkt sin närvaro i Skövde rejält, väljer nu att storsatsa för att få in fler kvinnor och icke-binära till IT-branschen.

– Vi vill väcka intresset och nå ut betydligt tidigare, säger Linda Kärnhall, kontorschef på Consid.

IT-branschen har, såväl historiskt som i dag, varit dominerad av män. Trots att branschen försökt få till en förändring, är enbart tre av tio anställda ett annat kön än man.Det är något som det rikstäckande företaget Consid vill få ändring på.

Nu startar de mentorsprogrammet Q Mentoria, där kvinnor och icke-binära kan få hjälp och stöd via Consids mentorer.

– Vi vill vara en del av den här förändringen, då kan man inte sitta still och titta på, säger Linda Kärnhall, kontorschef för Consid i Skövde.

Programmet kommer att gå till genom att anställda på Consid frivilligt får anmäla sig som mentorer. Sedan kommer de att träffa elever på såväl gymnasie- som högskolenivå för att kunna väcka intresset för IT.

– Tidigare har vi bara träffat elever på högskolan, men vi har insett att det är redan på gymnasiet som vi behöver börja sprida kunskap och intresse, säger Linda Kärnhall.

Vad är den stora dealbreakern för att IT-intresset inte är så stort?

– Som vi ser det tror många att IT = teknik. Det är inte fallet. Om man jobbar med IT kan man göra så mycket mer än bara jobba med det tekniska. Det handlar om rekrytering, affärsutveckling och ekonomi, för att ta några exempel. Vi vill visa upp en bild av IT som vi tror kan attrahera fler.

Ett växande kontor

Kontorslandskapet andas inte direkt IT, utan känns modern och välkomnande.
Kontorslandskapet andas inte direkt IT, utan känns modern och välkomnande. Foto: Sandra Carlsson

Efter att Consid gjorde entré i Skövde i augusti, har deras expansion gått extremt snabbt. I dagsläget arbetar runt tjugo personer på kontoret, en siffra som förväntas att stiga.

– Vi vill dubbla antalet anställda här. Det är målbilden för nuvarande och vi letar hela tiden efter duktiga och kompetenta personer som vill börja jobba hos oss, säger Linda Kärnhall.

Att börja borsta bort små fragment av gamla fördomar om IT-branschen är något som Consid aktivt arbetar med. Inne på kontoret känns det mer som att vi kommit till en reklambyrå än ett konsultföretag. Några grabbar kastar lite dart under fikarasten och inredningen känns allt annat än tråkig.

– Det är något vi jobbar med inom hela Consid. Kontoren ska vara roliga, inspirerande och lekfulla. Det gör att arbetet blir roligare, och det tycker vi är väldigt viktigt.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareConsidITSkövdeTeknik och vetenskap

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare