Hoppa till huvudinnehållet

Bokaktuella författare gästade Forum

Publicerad:
De båda författarna Duraid Al-Khamisi och Majgull Axelsson. Foto: Elof Johansson

Ett fyrtiotal åhörare kom till Forum på måndagskvällen för att lyssna till författarna Majgull Axelsson och Duraid Al-Kamisi som presenterade sina senaste böcker.

Författarna Majgull Axelsson från Lidingö och Duraid Al-Kamisi från Stockholm var inbjudna till Tibro biblioteks träff i romanens tecken.

Majgull Axelsson har arbetat som journalist, men är nu enbart författare och debuterade 1994 med romanen Långt bort från Nifelheim och har sedan haft stora framgångar med en lång rad böcker. Hennes senaste roman Svalors flykt handlar om Zadie Moonbeam och hennes uppväxt med flytt till olika fosterhem eftersom hennes föräldrar använde droger. Hon är en ovanlig flicka både mogen och barnslig med snabba och med kalla reflexer, en överlevare.

Majgull Axelsson var en engagerad berätterska när hon berättade om sin nya bok Svalors flykt.
Majgull Axelsson var en engagerad berätterska när hon berättade om sin nya bok Svalors flykt.

– Jag försöker att ställa frågor om medmänsklighet, skuld och ansvar, om myndigheters inverkan på våra liv, men också om kroppens förhållande till medvetandet och om rätten att få leva sitt liv och ta makten över sitt öde, menade Majgull.

Duraid Al-Kamis läste ur sin senaste bok Lejon och Lamm. Duraid har också arbetat som journalist på flera av de stora dagstidningarna och på Sveriges Radio. Han debuterade som författare 2015 med självbiografin Regnet luktar inte här.

Duraid Al-Khamisi läste ur sin bok Lejon och Lamm.
Duraid Al-Khamisi läste ur sin bok Lejon och Lamm.

Den tredje romanen som han presenterade under kvällen utspelar sig i en svensk förort där Baba, som har tröttnat på att vänta på ålderdomen, övertar en kiosk i centrum där familjen inleder ett nytt liv som kioskägare. Vad ingen tänkt sig är att den sömniga förorten snart står mitt i en blodig gänguppgörelse där det eskalerande våldet utmanar invånarnas moraliska kompass. Vad kostar det att välja sida och vad kostar det att låta bli?

Kvällen avslutades sedan med en frågestund med de båda författarna.

Artikeltaggar

LitteraturTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.