Hoppa till huvudinnehållet

Stor ökning av återvunna förpackningar i Skövde

Publicerad:
På tio år har det skett en fördubbling av återvunna plastförpackningar i Skövde.
På tio år har det skett en fördubbling av återvunna plastförpackningar i Skövde. Foto: Jenny Brolin/FTI

Allt fler förpackningar återvinns. Dock ligger Skövde fortfarande lågt jämfört med övriga i Västra Götaland och riket.

47,4 kilo per person. Så mycket förpackningar av papper, glas, metall och plast lämnade Skövdeborna till återvinning förra året. Sett över en femårsperiod är det en ökning med 43 procent, vilket är långt över Västra Götalands siffror, som ökade med 18 procent under samma period.

Man bör dock ha i åtanke att Skövde låg långt under Västra Götalands genomsnittssiffra för fem år sedan, och att kommunen äntligen börjar närma sig länets 52,8 kilo förpackningar per person och år. I riket ligger siffran på 50,4 kilo återvunna förpackningar per person och år. Skövde ligger, med andra ord, ganska lågt.

Fördubbling av plastförpackningar

Återvunna metallförpackningar minskar något, men desto fler glasförpackningar har lämnats för återvinning. Även plastförpackningar återvinns allt mer, framförallt sett över en tioårsperiod då det har skett en fördubbling av återvunna plastförpackningar i Skövde kommun.

– Fortfarande hamnar varannan plastförpackning fel, men det har skett en positiv trend, även i Skövde, kommentar Magnus Örnborg, regionchef på Förpackningsinsamlingen, FTI.

– Om förpackningen är kladdig tänker man kanske att FTI inte vill ha den, och så slänger man den. Men in med den till oss! Man behöver inte diska och tvätta förpackningen.

Magnus Örnborg, regionchef på Förpackningsinsamlingen, är glad över varje förpackning som återvinns.
Magnus Örnborg, regionchef på Förpackningsinsamlingen, är glad över varje förpackning som återvinns. Foto: Angelica Söderberg

Bränn inte plasten

Magnus Örnborg påminner om att det finns stor chans att plast och övriga material kan återvinnas, om förpackningarna bara återvinns.

– Man ska inte tro att det inte gör något om man slänger en förpackning i soporna. Om förpackningen läggs rätt finns en chans att den kan återvinnas. Om den bara går till förbränning kan man inte ens göra något bra av den. Varje förpackning räknas.

Många återvinner i Karlsborg

Antal kilo återvunna förpackningar, beräknat per person och år:

Tibro: 43,15

Skövde: 47,4

Hjo: 52,3

Karlsborg: 66,41

Artikeltaggar

ÅtervinningNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.