Hoppa till huvudinnehållet

Nicolas släpper fjärde barnboken om Mallan: ”De går in i en slags fantasivärld”

Publicerad:
Nu är den fjärde boken - Mallan och Mörten en trist historia - klar. Foto: Astrid Karlsson

Nicolas Krizan är känd för många Skövdebor som serietecknare och ordförande i Skövde Allmänna Konstförening. Nu är han aktuell med sin fjärde barnbok om Mallan, den släpps helgen 13-14 maj under Stockholms Internationella Seriefestival.

Boken handlar om att Mallan och lillebror har extremt tråkigt. Mamman är inte hemma och pappan vill inte vara med och leka. Själva mäktar de inte med att hitta på något så de bara sitter och blänger. Sedan kommer de på något att göra, det blir jättekul och de blir helt inne i det de gör.

– Den leken som de uppslukas av är att teckna, det är ju det jag har gjort. Det kändes kul att hylla det lekandet lite. De går in i en slags fantasivärld, eller om det nu är på riktigt. Sådant där brukar jag lämna lite öppet, det känns ju som att det ska finnas lite kvar att tänka på i de här böckerna.

I fjärde boken hittar Mallan och Mörten glädje i kreativiteten, precis som Nicolas själv kan göra.
I fjärde boken hittar Mallan och Mörten glädje i kreativiteten, precis som Nicolas själv kan göra. Foto: Jonas Gustavsson

Svåra saker

Den första boken om Mallan handlar om att Mallan vill vara med de andra barnen men då måste hon gå med på vissa saker. Men ska man verkligen gå med på allt? I andra boken vill hon inte vara med längre, istället vill hon ut på skogsäventyr. Det blir en historia om ilska, prat, rädsla och främlingar! I tredje boken går Mallan för långt! Där handlar det om motsatser, om mod och rädsla, lek och allvar, hämnd och hjälpsamhet.

Nicolas vill inte ansluta sig till skaran som tycker att barnkultur ska vara snällt, tillrättalagt och moraliskt. Han har inget emot att det är lite läskigt och spännande, så länge det finns en väg ut, ett hopp eller en lösning. Han tycker barnböcker har en fördel där.

– Man kan berätta om svåra saker på ett lite originellt och udda sätt. Det har varit min ambition att man ska kunna läsa ihop med sina barn och diskutera det efteråt och komma tillbaka.

Högläsning

Nicolas vill slå ett slag för att läsa tillsammans, baserat både på forskning och egna erfarenheter.

– Jag vet ju hur det var när man själv hade barn och nu har man barnbarn. Det känns vettigt och det hävdas att det är viktigt. Jag har försökt att göra öppna slut och vaga händelser som barnet ibland kan tolka på ett sätt och föräldern på ett annat. Det kan förhoppningsvis finnas lite fler dimensioner än de uppenbara, det är i alla fall tanken.

Fyrfärg

Den senaste boken går i svart.
Den senaste boken går i svart. Foto: Nicolas Krizan/Epix

De olika böckerna har varit symboliskt färgkodade och utgått från fyrfärgerna inom tryck – cyan, magenta, gul och svart. Den senaste utgår från svart.

– Först har de det ju tråkigt och då tänkte jag: Vad är tråkigare än när världen är grå? Första partiet helt i grått. När de sedan hamnar i den här kreativa transen eller vad det nu är, när de bara köttar loss med sina kritor på papper, då snurrar det till i deras värld och då blir det mer helt svartvitt.

Nu är fyrfärgerna ”slut” men inte idéerna till nya barnböcker.

– Jag kommer ju hålla på. Även om jag trodde att Mallan skulle va slut nu så kom det en liten idé i alla fall som ska handla mer om bara lillebror så det blir Mörten på äventyr istället. Jag har tänkt att det kanske kan vara alla färger, att man gör den extremt regnbågsfärgad som kontrast till de andra. Jag vet inte.

Artikeltaggar

BarnBarnkulturBöckerLitteraturNicolas KrižanSkövde Allmänna KonstföreningStockholm

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.