Henrik Allert aktuell i konstnärlig fusion: ”Det har varit så roligt samarbete”

Publicerad:
Anita Andersson, Martin Tode och Linda Nilsson ser fram emot premiären 18 maj där även Henrik Allert kommer medverka. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Henrik Allert är känd för många som konstnär som främst skapar i lera men han målar även tavlor. Nu är han aktuell med utställning i Binnebergs tingshus. Den 18 maj är det premiär, då hålls även en konsert utifrån ett samarbete mellan musik och konst.

– Det är ju lite annorlunda att vi har utställning och konsert tillsammans, säger Anita Andersson, ordförande i stiftelsen som driver Binnebergs tingshus.

Utställningen håller på tre helger i rad och på konserten bjuds det på kontrabas, piano, gitarr och sång. Musikerna Martin Tode och Linda Nilsson berättar att samarbetet med Henrik, som de beskriver som en musikälskare, växt fram i flera steg.

Henrik Allert är aktuell med en ny utställning. Arkivbild.
Henrik Allert är aktuell med en ny utställning. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

– Det började med att Linda och jag träffade varandra här. Vi kände att vi måste göra musik tillsammans. När vi började med det kom vi in på det här spåret Ferlin och andra. När vi hade börjat tonsätta, också min pappas gamla tonsättningar, kände vi att vi hittade varandra musikaliskt, i röster och allting.

Linda och Martin förenas i musiken.
Linda och Martin förenas i musiken. Foto: Amelie Länsberg Rylander

”Roligt samarbete”

Martins pappa är nära vän med Henrik och Martin såg då möjligheten att förena de olika uttrycksformerna. De frågade Henrik om han ville vara med i projektet vilket han inte hade något emot. Henrik själv beskriver det som ett inspirerande samarbete där de har sett på och tänkt kring hans bilder.

– Det har varit så roligt samarbete med de här ungdomarna. När jag hörde dem sjunga tillsammans blev jag taggad för det är något väldigt särskilt. Det var spännande att vi skulle göra detta tillsammans.

Sångbok och inspelning

I samband med konserterna den 18 maj kommer ett sånghäfte presenteras där Allerts konst fogas samman med de tonsatta dikterna. Totalt är det elva sånger och tre dikter i häftet.

Samarbetet har resulterat i ett sånghäfte med en tavla och en tonsatt dikt per uppslag.
Samarbetet har resulterat i ett sånghäfte med en tavla och en tonsatt dikt per uppslag. Foto: Amelie Länsberg Rylander

De har också gjort en inspelning med material och försökt koppla det till trakten, åtminstone delvis:

– Vi har spelat in i Älgarås kyrka. En del har vi spelat in i Stockholm men vi har varit i Vara, Töreboda, Mariestad. Och så hittade vi detta, säger Martin.

Starkt intryck

Linda, Martin och Anita förenas i att de fattat tycke för Allerts konst.
Linda, Martin och Anita förenas i att de fattat tycke för Allerts konst. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Det är tydligt att de båda är fascinerad av Allerts konst som både hänger på väggarna och står utplacerade på olika ställen.

– Jag blir helt överväldigad när jag ser det här, säger Martin. Det här har jag drömt om, att få till stånd den här utställningen.

– Det är helt fantastiskt, säger Linda. Första gången jag mötte Henrik var jag tagen länge. Det var samma känsla när jag kom in här idag.

Ordlöst

Martin och Linda vill passa ihop musik, lyrik och konstverk.
Martin och Linda vill passa ihop musik, lyrik och konstverk. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Målsättningen har varit att passa ihop musiken och lyriken med konstverken.

– Det jag tycker är att måleriet, skulpturen och musiken har ju det gemensamt att det är ordlöst. Det är ett sätt att uttrycka allt vi har inom oss utan att måla in oss i faktiska betydelser av ord. Det blir det sinnliga som är så skönt att få finnas i, säger Martin.

De menar alla att musik och konst kan berika varandra på olika sätt.

– Vi öser ur samma källa. Det här är inte melodifestivalsånger utan på ett djupare skikt, säger Henrik som förefaller lugn och ser fram emot framträdandet:

– Jag är bara stimulerad, det kan inte bli annat än bra.

Artikeltaggar

BinnebergBinnebergs tingshusHenrik AllertKonstSkulpturerStockholmTörebodaUtställningar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare