Nöjesparken stänger två åkattraktioner – och inviger en ny: ”Ser jätterolig ut”

Publicerad:
Skara sommarland håller på att göra sig redo inför året, bland annat med en stor säkerhetsgenomgång. Foto: Adam Ihse/TT

Efter en säkerhetsgenomgång stänger Skara sommarland två av åkattraktionerna i parken inför årets säsong.

Men de inviger också nytt!

– Vi har gjort en total genomgång av alla attraktioner, både mekaniskt och hela hållfastheten, berättar vd Christine Karmfalk.

Det är bara veckor kvar tills Skara sommarland öppnar för året – och tidningen har tidigare berättat att det saknas anställda som kan göra jobb man måste vara över 18 år för att klara. Det gäller bland annat att få sköta åkattraktionerna, att starta och stanna dem och se till att alla besökare sitter säkert.

Efter de senaste årens allvarliga olyckor på nöjesparken har också en större genomgång gjorts av alla åkattraktioner.

– Vi har gjort en total genomgång av alla attraktioner, både mekaniskt och kontrollerat det tekniska, hela hållfastheten, berättar vd Christine Karmfalk.

Efter detta fattade parkledningen beslut om att stänga två av åkattraktionerna.

– Vi har beslutat att stänga Röde baron och Vikingen. De kommer att stå kvar, men inte användas, säger vd:n.

Christine Karmfalk, vd Skara sommarland.
Christine Karmfalk, vd Skara sommarland.

”Snäppat upp oss”

På flera platser i parken har man också byggt om för att förebygga den mänskliga faktorn – som var orsaken till olyckan förra året, så man inte kan gå på vissa ställen.

– Det ska vara en barriär för den som kör själva attraktionen. Vi satsar mycket på utbildning av alla som jobbar med attraktionerna. Nu känns det tryggt att vi har snäppat upp oss i år, säger hon.

I badringsbumpers kan man bli en riktig glidare.
I badringsbumpers kan man bli en riktig glidare. Foto: Oscar Giacomin

För de mindre barnen ersätts det med ett aktivitetsområde och för större och vuxna barn tillkommer en ny attraktion, och ett nytt ord i vokabulären; badringsbumpers.

– Årets nyhet har det varit lite si och så med om vi ska hinna till öppning. Vi väntar på ett tält som ska vara ett regnskydd, och nu har vi fått besked om att vårt tält ska komma, säger Christine Karmfalk och fortsätter:

– Badringsbumpers är som en hockeyrink med konstgjord is och man sitter i stora badringar och åker runt. Det funkar ungefär som radiobilar, man kan krocka mjukt med varandra. Det ser jätteroligt ut.

Succé i Stockholm

Parks and Resorts som driver Skara sommarland, och flera andra nöjesparker i Sverige, har flyttat badringsbumpers från Gröna Lund i Stockholm till parken i Axvall.

– De har testat dem på Gröna Lund med stor succé så nu kommer de till oss. Det tror jag blir jätteroligt, säger Karmfalk.

Artikeltaggar

ÅkattraktionerAxvallGröna LundNöje/KulturParkerSamhälleSkaraSkara Sommarland

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare