Hoppa till huvudinnehållet

Syskonens lada – en second hand-dröm i Frösve: ”Pippi Långstrump på skattjakt”

Publicerad:
Reporter Josefine Hektor
Josefine Hektor
josefine.hektor@sla.se
Syskonen Carina Hagström Bergh och Anders Hagström tar hand om dödsbon och guldkornen - de hamnar i second hand-ladan i Frösve.
Syskonen Carina Hagström Bergh och Anders Hagström tar hand om dödsbon och guldkornen - de hamnar i second hand-ladan i Frösve. Foto: Josefine Hektor

Ett vattenbuffel-kranium, skrivmaskin för plåt, en orörd Mon Amie-servis, radioapparater och tromboner. I de dödsbon som syskonen Hagström-Bergh tar hand om finns både designklassiker och rariteter, och deras lada i Frösve lockar second hand-junkies från hela landet.

– Det blir lite Pippi Långstrump på skattjakt att gå in i ladan, säger Carina Hagström Bergh.

Second hand fortsätter att öka i popularitet – i synnerhet bland unga. Inte nog med att det är klimatsmart och ekonomiskt, den som är på jakt efter något unikt behöver inte leta länge.

– Vi ser oss som en grossist, för vi har inte obegränsat med plats utan vill gärna bli av med saker så snabbt som möjligt. Vi köper in brett och har stor ruljangs i ladan. Ju större förändring från vecka till vecka – desto bättre, säger Anders Hagström.

2018 startade han och systern Hagström Bergh Sterbhus, ett annat ord för dödsbo. Carina Hagström Bergh driver sedan flera år Butik Drängstugan i Horn där hon bland annat säljer antikviteter vilket gjort att de genom åren köpt in delar av bohag.

– Det ena gav det andra, det var väl så vi kom på idén. Men vi trodde inte att det kulle bli så här stort, snabbt, säger hon.

Hagström Bergh ser sig som grossister och ser gärna att det är stor ruljangs på föremålen.
Hagström Bergh ser sig som grossister och ser gärna att det är stor ruljangs på föremålen. Foto: Josefine Hektor
"Vi kan värdet på olika saker vilket är en fördel”, säger Carina.
"Vi kan värdet på olika saker vilket är en fördel”, säger Carina. Foto: Josefine Hektor
Det är knappt att de får plats med alla saker i den stora ladan. Ibland får kunderna själva vara med och packa upp raritet ur lådorna.
Det är knappt att de får plats med alla saker i den stora ladan. Ibland får kunderna själva vara med och packa upp raritet ur lådorna. Foto: Josefine Hektor

Boksamlare på fjärde våning

Både hon och brodern älskar gamla ting.

– Jag har ett genuint intresse, framför allt för keramik och glas, och har samlat på konstgods i hela mitt vuxna liv, berättar Anders som värderar föremålen i dödsbona och lägger bud efter att de anhöriga har tagit det de vill behålla.

– Jag är mer intresserad av 1800-talsmöbler, kristallkronor, äkta mattor och allmoge. Vi kan värdet på olika saker vilket är en fördel, säger Carina.

Ibland är det barn till den avlidne eller syskon som hör av sig, men det kan också vara mer avlägsna släktingar, Allmänna arvsfonden eller ägaren själv som ska flytta in på äldreboende.

– Det tar nästan en vecka att ta hand om ett dödsbo. Ibland kan det vara en hel gård som ska tömmas, ibland en boksamlare på fjärde våning utan hiss, säger Anders.

Företaget kan hjälpa till med både tömning och städning, ibland även trädgårdsskötsel samt förmedla mäklarkontakt.

– Många uppskattar att vi kan hjälpa till med i stort sett alla delar i ett dödsbo. Det räcker med ett samtal och vi har sekretess i allt vi gör, säger Carina.

Carina Hagström Bergh och Anders Hagström har sitt föräldrahem på andra sidan vägen från ladan sett.
Carina Hagström Bergh och Anders Hagström har sitt föräldrahem på andra sidan vägen från ladan sett. Foto: Josefine Hektor
Nyligen fick de in en hel Rörstrand-servis av den omtyckta modellen Mon Amie med original-prislapparna kvar.
Nyligen fick de in en hel Rörstrand-servis av den omtyckta modellen Mon Amie med original-prislapparna kvar. Foto: Josefine Hektor
&quot;Det blir lite<em id="emphasis-e2c812b295b9f644102727a5522bd7e6"> Pippi Långstrump på skattjakt</em> att gå in i ladan”, säger Carina.
"Det blir lite Pippi Långstrump på skattjakt att gå in i ladan”, säger Carina. Foto: Josefine Hektor

”Riktiga loppis-freaks”

För fyra år sedan köpte de loss gården som ligger mittemot föräldrahemmet i Frösve där de har sitt säte för lagerhållning, kontor och försäljning. Second hand-ladan håller öppet varje lördag året om och sedan dess har de varit tvungna att utöka parkeringen två gånger.

Många återkommande besökare kallar det sitt ”lördagsnöje”, sommarmånaderna brukar vara hektiska och det händer att långväga butiksägare kommer för att fynda interiör till sina affärer.

– Det har varit en del riktiga loppis-freaks här som instagramat och gjort youtube-videos härifrån. Det blir lite Pippi Långstrump på skattjakt att gå in i ladan, säger Carina.

De försöker hålla nere priserna och berättar att de ibland inte hinner plocka upp och märka allt. Då får kunderna själva dyka ner i släpkärror och lådor.

– Det är extra kul när vi får in design-möbler som Bruno Mathsson-stolar, Carl Malmsten eller pop-kannor. Kunden ska känna att de gör en bra affär, säger Anders.

– När jag lade ut stolarna på sociala medier blev Anders helt nerringd, inflikar Carina.

Många återkommande besökare kallar det sitt ”lördagsnöje” och sommarmånaderna brukar vara hektiska.
Många återkommande besökare kallar det sitt ”lördagsnöje” och sommarmånaderna brukar vara hektiska. Foto: Josefine Hektor
Pop-kannan är en annan omtyckt retropryl på hyllorna.
Pop-kannan är en annan omtyckt retropryl på hyllorna. Foto: Josefine Hektor
Duon märker att second hand-prylar går hem hos många av de yngre besökarna.
Duon märker att second hand-prylar går hem hos många av de yngre besökarna. Foto: Josefine Hektor

Filial i Stockholm

På alla hjärtans dag i år öppnade de en liten second hand-filial i ett av Gamla stans 1700-talshus i Stockholm. Carina som delvis jobbar i huvudstan sköter den biten samt det administrativa, medan Anders har hand om det praktiska i Skaraborg.

– Det funkar bra. Vi har våra roller, kompletterar varandra och är intresserade av olika bitar i det här, säger Carina som dessutom är initiativtagare och ordförande för den nystartade föreningen Landsbygdsföretagen mellan Skövde och Mariestad.

Men ni som älskar gamla ting, får ni inte lust att behålla allt själva?

– Nej, man blir kräsen när man hanterar alla dessa saker dagligen - eller hjärntvättad, skrattar Anders.

– Tja ... Anders har allt köpt en del keramik genom åren, säger Carina och ler som den storasyster hon är.

Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor
Foto: Josefine Hektor

Artikeltaggar

Allmänna arvsfondenAntikviteterCarina Hagström BerghKeramikKonstNöje/KulturSkaraborgSkövdeStockholmSyskon

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.