Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst till Karlsborg

Publicerad:
På Vanäs udde ska man kunna jogga ihop med en virtuell karaktär. Foto: Pressbild/Oscar Häggström

Den digitala och fysiska världen vävs samman i en ny utställning som finns att ta del av i Karlsborg med start från den 20 maj.

För några år sedan tog spelet Pokémon Go världen med storm. Med hjälp av GPS-teknik och kameran i sin smartphone kunde spelare fånga, strida och träna virtuella väsen som dök upp ute i den riktiga världen.

Liknande teknik används nu för första gången i Sverige för en kulturell upplevelse – Vävda rum är namnet på Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst. Genom att ladda ner appen med samma namn som utställningen kan besökare uppleva och interagera med tio helt nya virtuella konstverk som finns på offentliga platser i Karlsborgs kommun.

Lena Birath och Lena Nilebrandt är lokalt ansvariga för utställningen och visar var man ska kunna hitta ett av de virtuella konstverken vid Öltappen.
Lena Birath och Lena Nilebrandt är lokalt ansvariga för utställningen och visar var man ska kunna hitta ett av de virtuella konstverken vid Öltappen. Foto: Kolja Schallenberg

Drygt 130 orter i Sverige har samtidig vernissage den 20 maj, vilket gör den till den geografiskt sett största utställningen som skapats i landet hittills.

— Vi tycker att detta är en spännande utställning, något helt nytt som ligger i tiden, säger Lena Birath, lokal ansvarig för utställningen på Karlsborgs Konstförening tillsammans med Lena Nilebrandt.

— Man kan även besikta konstverken i andra städer och ser hur de har installerat konsten där, tillfogar Lena Nilebrandt.

Vernissagen hålls klockan 11 på lördag utanför Kulturstugan. Konstverken är utspridda på en 3 kilometer radius som man kan nå via promenad eller med cykel.

Utställningen är tillgänglig till den 30 september, vilket gör det möjligt för invånare och besökare att uppleva offentliga miljöer på nya sätt under hela sommaren.

Man får möjlighet att återupptäcka den egna omgivningen och utforska nya perspektiv på välbekanta platser, till exempel hur fontänen vid Öltappen inhyser ett konstverk. Vissa konstverk är även möjliga att interagera med, till exempel kan man jogga ihop med en virtuell karaktär på Vanäs Udde.

Bakom utställningen står Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och projektet finansieras med medel från Postkodstiftelsen. Kurator för Vävda rum är Ulrika Flink som är konstnärlig ledare på Konsthall C. Karlsborgs Konstförening står som lokal arrangör.

Kolja Scahllenberg

Utställningen påminner om spelet Pokémon Go.
Utställningen påminner om spelet Pokémon Go. Foto: Pressbild/Åsa Cederqvist

Artikeltaggar

KarlsborgKonstUtställningarVernissager

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare