Hoppa till huvudinnehållet

Tränarkaos i IFK – så tycker spelarna

Publicerad:
Reporter Anton Gustavsson
Anton Gustavsson
anton.gustavsson@sla.se
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Jonatan Magnusson kommer inte att träna IFK Skövde utan det blir Kristian Svensson som kommer att leda IFK framöver.
Jonatan Magnusson kommer inte att träna IFK Skövde utan det blir Kristian Svensson som kommer att leda IFK framöver. Foto: Bildbyrån

Jonatan Magnusson ut.

Kristian Svensson in.

Så tycker IFK Skövdes spelare om tränarkarusellen i klubben.

– Man blir lite chockad så klart. Det var verkligen en vändning, säger Viktor Hallén.

Spelartruppen i IFK Skövde fick beskedet om att Jonatan Magnusson och IFK har brutit sitt avtal och att det istället blir Kristian Svensson som kommer leda IFK i samband med träningen på onsdagseftermiddagen.

– Vi gratulerade Kristian till nya jobbet och det känns bra med tanke på att föreningen är i en svår situation. Då är det bra att ha någon som har koll på saker och ting och vet vad som händer och Kristian känner ju varenda person i hela stan, säger Jonas Samuelsson.

Jonas Samuelsson blev inte helt förvånad över tränarskiftet.
Jonas Samuelsson blev inte helt förvånad över tränarskiftet. Foto: Anton Gustavsson

Rutinerade Rex Blom befinner sig i Danmark med familjen, men hade förvarnats om att något var på gång att hända.

– Jag var inte med på det där mötet men jag såg texten på hemsidan. Jag fick reda på att jag skulle snacka med spelare ifrån laget efter mötet. Jag har inte hunnit göra det än och jag vet bara om det som står på hemsidan, säger han.

Jonatan Magnusson och IFK Skövde kom överens om att bryta kontraktet innan islänningen ens hann flytta till Skövde. Tanken var att Magnusson skulle ersätta Henrik Signell, men nu blir det alltså IFK-ikonen Kristian Svensson.

– Det har varit en snackis länge om vem som skulle bli den nye tränaren. Nu blev det klart att det blev han (Jonatan Magnusson) och nu blev det istället "Krille". Det sades ju på det mötet (styrelsen informerade sponsorer och medlemmar om ekonomin) att "det skulle hända grejer" så det är väl ett steg i processen, säger Viktor Hallén.

IFK-ikonen om att ta över: ”Hektiska timmar”

Beskedet kom inte helt överraskande för truppen med tanke på att nye tränaren Jonatan Magnusson inte ska ha varit helt informerad om det ekonomiska läget.

– Det är inte helt överraskande. Det var ingen direkt chock för mig men jag visste inte att det var på gång. Jag förstår att det kanske inte riktigt var det här som den nye tränaren (Jonatan Magnusson) hade signat upp sig för. Det här är kanske en bra lösning för båda. Att han får leta efter något annat projekt som var det som han kanske var sugen på och att vi kan ta "Krille" som ändå har varit med inom laget, säger Rex Blom.

Markus Sjöbrink har varit med om turbulenta tider tidigare i karriären.
Markus Sjöbrink har varit med om turbulenta tider tidigare i karriären. Foto: Anton Gustavsson

Markus Sjöbrink håller med sin mittsexkollega.

– Man har varit öppen för att det kan bli olika förändringar i och med det vi fick reda på för några veckor sedan om ekonomin. Det har legat lite i bakhuvudet att Jonatan kanske inte kommer. Jag har varit i ganska många klubbar där det varit liknande situationer, om inte värre, och är ganska van vid att sådant här kan hända. Man kan bara göra det bästa av det, säger Markus Sjöbrink som har stort förtroende för Kristian Svensson.

– Jag tror att det kommer bli jättebra. Han har bra syn på handboll och är en fin människa.

Viktor Hallén upplevde däremot tränarskiftet som en smärre chock.

– Man blir lite chockad så klart. Jag är förvånad men man har ju fullt förtroende för "Krille". Det är inga konstigheter.

– Det var verkligen en vändning. Han (Jonatan Magnusson) hann endast med att ha ett möte med oss spelare. Han hann inte ens med att börja implementera den handbollsfilosofi som han står för. Därför kanske det var tur att det här skede nu än längre fram i processen, fortsätter Viktor Hallén.

IFK Skövde häver avtalet med nye isländske tränaren: ”Har enats”

Kristian Svensson kommer att ha Robert Arrhenius, som även tidigare varit med som bollplank i IFK på A-lagets träningar, som assisterande tränare vilket betyder att både Sjöbrink och Blom får en tidigare mittsexa som assisterande tränare.

– Då får man lite extra fokus av honom där. För egen del känns det bra. Det låter jättespännande, säger Rex Blom.

Blom tillhör de spelare som har varit med längst i IFK Skövdes trupp. Han kom till klubben 2018, bara några år efter klubben senaste ekonomiska kris.

– Jag har följt med sist kring hur de hade problem då och att man hade vänt på skutan. Jag trodde som många andra att man hade lärt sig av misstagen innan och hade extra koll på just den biten. Det var faktiskt väldigt överraskande att det här med ekonomin kom med tanke på förra årets årsmöte där allt var så väldigt bra.

Rex Blom kom till IFK Skövde 2018.
Rex Blom kom till IFK Skövde 2018. Foto: Anton Gustavsson

Sjöbrink å sin sida kom till ett IFK Skövde som hade två raka SM-finaler. På mötet som styrelsen höll för medlemmar och sponsorer var beskedet att de kommande åren kan bli tuffa för ett IFK Skövde som inte tänker värva ”externa spelare”.

– Man ska inte sticka under stol med att det är tufft. Jag skrev på för inte så länge sedan och hade höga förhoppningar om ett lag för SM-guld. Med det sagt betyder det inte att det inte skulle gå. Chansen finns fortfarande även om det är tufft.

Jonas Samuelsson hoppas att det ska komma något positivt ur den senaste tidens turbulens.

– Det man hoppas på är att det ska bli en positiv reaktion. Vi som är kvar får dra ett extra strå till stacken och bidra med allt vi har. Det kommer inte att vara den bredaste truppen nästa år. Det kommer bli tufft, så är det givetvis, men om vi kan gå ihop som grupp och få till en bra kultur och bra känsla i gruppen så är jag positivt till framtiden, säger han.

SLA har vid upprepade tillfällen sökt Jonatan Magnusson och IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström dock utan framgång.

Artikeltaggar

Handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.