Hoppa till huvudinnehållet

IFK och isländske tränaren går skilda vägar ”Finns inget ont blod mellan oss”

Publicerad:
IFK Skövde och nye tränaren Jónatan Magnusson har kommit överens om att bryta tränaravtalet. IFK Skövdes ordförande Ola Larsson kommenterar tränarkarusellen för SLA.
IFK Skövde och nye tränaren Jónatan Magnusson har kommit överens om att bryta tränaravtalet. IFK Skövdes ordförande Ola Larsson kommenterar tränarkarusellen för SLA.

IFK Skövde bryter kontraktet med den nye isländske tränaren Jónatan Magnusson.

– Det är en gemensam överenskommelse om att bryta avtalet. Det finns inget ont blod mellan oss och Jónatan, säger IFK Skövdes ordförande Ola Larsson till SLA.

På onsdagen kom bomben. IFK Skövde häver avtalet med Jónatan Magnusson innan den isländske tränaren ens har hunnit tillträda.

IFK Skövde häver avtalet med nye isländske tränaren: ”Har enats”

Magnusson presenterades som ny tränare den 24 mars. I slutet av april besökte Magnusson Skövde och klubben för första gången. SLA träffade Magnusson i Arena Skövde den 25 april.

Sportchefen om att IFK står inför besparingar: ”Man kan ta saker på olika sätt”

Två dagar senare gick IFK ut med beskedet om att klubben kommer göra ett ekonomiskt minusresultat på omkring tre miljoner kronor för verksamhetsåret 2022/2023.

IFK Skövde HK om krisen: ”Kommer att få konsekvenser”

IFK träffade sedan sponsorer och medlemmar den 2 maj där styrelsen redogjorde för det bekymmersamma ekonomiska läget.

Ni skriver på er hemsida att ni har enats med Magnusson med tanke på föreningens ekonomiska situation. Vad betyder det?

– Det är väl ekonomin som är en anledning i grund och botten. Anledningen att riva avtalet mellan oss och Jonatan Magnusson är efter en gemensam överenskommelse. Återigen. Jag kan inte säga mer än så. Det är juridik som styr, säger IFK Skövdes ordförande Ola Larsson till SLA.

IFK Skövdes ordförande Ola Larsson.
IFK Skövdes ordförande Ola Larsson. Foto: Linus Hellman

"Vet faktiskt inte"

På informationsmötet den 2 maj framkom det uppgifter om att Magnusson inte skulle ha känt till att klubben skulle göra en förlust med flera miljoner kronor.

Kände Magnusson till er ekonomiska situation när han skrev på?

– Det var Ulf Nyström (sportchef) som tecknade det avtalet. Den diskussionen skedde innan nyår. Då började dem diskutera. Sedan hur medveten Jonatan var om vårt läge, det vet jag faktiskt inte. Vi i styrelsen var inte delaktiga i de delarna.

Visste Ulf Nyström om hur er ekonomiska situation såg ut?

– Ja, absolut. Det visste han.

– Faktumet att Henrik Signell inte skulle träna laget nästa säsong, den vetskapen hade vi i januari någon gång. Vi visste om att vi behövde hitta en ny tränare till laget, fortsätter Ola Larsson.

SLA har i flera veckor sökt Jónatan Magnusson för en kommentar kring IFK:s bristande ekonomi utan framgång.

Jonatan Magnusson på plats i Arena Skövde i slutet av april. Jonatan Magnusson och IFK Skövde har nu kommit överens om att avslut kontraktet.
Jonatan Magnusson på plats i Arena Skövde i slutet av april. Jonatan Magnusson och IFK Skövde har nu kommit överens om att avslut kontraktet. Foto: Anton Gustavsson

Hur reagerade Magnusson på uppgörelsen?

– Det finns inga hard feelings mellan oss. Vi har gemensamt brutit avtalet. Jag kan inte kommentera det mer än så. Det är juridik som styr. Det finns inget ont blod mellan oss och Jonatan. Det är en gemensam överenskommelse om att vi inte fullföljer avtalet.

Ny tränarlösning

På onsdagen meddelade IFK samtidigt att Kristian Svensson blir ny huvudansvarig med Robert Arrhenius som assisterande tränare.

Är den här hemvävda tränarlösningen mer ekonomiskt gynnsam för er?

– Jag kan inte heller gå in på avtalet. Det är klart att vi ser det här som något väldigt positivt. Klubben är i en utsatt situation. Att få två så pass namnkunniga och kända personer som tar hand om laget till nästa säsong är vi jättenöjda med. Vi tror jättemycket på det här.

IFK-ikonen om att ta över: ”Hektiska timmar”

Finns det något ni ångrar i den här tränarprocessen när den nu fick en sådan vändning?

– Ibland i livet blir saker och ting inte alltid som man vill. Det händer saker som man inte vill. Det är klart ur den aspekten finns det väl saker som man ångrar. Men återigen. Där ett ömsesidigt beslut ihop med Jónatan Magnusson. Vi bryter avtalet gemensamt.

Hur påverkar det här bilden av er som klubb?

– Det kan säkert ha påverkat bilden av föreningen. Det finns säkert dem runtomkring som tycker att vi i styrelsen och andra har skött det här dåligt. Det får man ha förståelse för. Skövde är en väldigt stor och fin klubb. Föreningen ligger många varmt om hjärtat. Det måste vi vara ödmjuka inför.

Spelarna tagna på sängen: "Har fokuserat på att spela handboll"
Kristian Svensson är ny huvudtränare i IFK Skövde.
Kristian Svensson är ny huvudtränare i IFK Skövde. Foto: Erica Augustsson

"Händer grejer hela tiden"

IFK har meddelat att de kommer att gå back med omkring tre miljoner kronor för verksamhetsåret 2022/2023 och att klubben kommer att ha ett negativt eget kapital. Nödvändiga åtgärder har redan vidtagits, enligt Ola Larsson.

– Det händer grejer hela tiden. Vi kommer att redovisa vad som har hänt på årsmötet i juni.

– Prognosen är ungefär som vi tidigare sade. Resultatet är inte spikat än. Revisorer och andra håller på att titta på det. Det är många i klubben som i ledande befattningar jobbar i princip dygnet runt med det här. Vårt mål att presentera en budget som är i balans till nästa säsong och vända det här negativa kapitalet som vi kommer starta med. Målet är att återställa kapitalet.

Kommer det bli fler förändringar i ledande tjänster i föreningen?

– Det kommer det att bli. Det är något som vi kommer presentera vad det lider. Vi vill inte kommentera det mer just nu. Det är mycket som just nu sker bakom skynket. När vi har något att säga kommer vi att göra det, säger Ola Larsson som aviserar att förändringar är nära förestående.

– Det är en förutsättning helt enkelt. Det handlar inte bara om kostnadssidan utan även intäktssidan. Exempelvis undersöker vi möjligheter att spela på nya platser i Skadevi Cup när intresset är så stort. Vi tittar på båda sidor av balansräkningen.

IFK Skövdes ordförande Ola Larsson och styrelseledamoten Ingi Jonasson på informationsmötet i Arena Skövdes foajé tidigare i maj.
IFK Skövdes ordförande Ola Larsson och styrelseledamoten Ingi Jonasson på informationsmötet i Arena Skövdes foajé tidigare i maj. Foto: Linus Hellman

"Kan vara efterklok"

På frågan om styrelsen inte borde ha dragit i handbromsen tidigare när ekonomin inte gick ihop säger ordföranden så här:

– Det var en eskalerande situation. Man kan givetvis vara efterklok och se vad man kunde ha gjort istället men vi försöker se framåt. Nu är vi i den här situationen. Vårt absoluta mål är nu att ställa det till rätta. Vi ska göra allt för att skapa ett positivt eget kapital.

Tränarkaos i IFK – så tycker spelarna

Tidigare den här veckan gick IFK Skövde ut på sin hemsida och dementerade ryktet att klubben för förhandlingar med den isländske spelaren Birgir Steinn.

– Vi ville stänga den diskussionen med den isländske vänsternian. I vår utsatta situation ville vi meddela våra medlemmar, spelare och sponsorer så att de inte tror att vi håller på och skapar nya kostnader.

IFK Skövde: Inga förhandlingar med externa spelare

– Normalt sett kommenterar vi inte uppgifter i media. Anledningen den här gången var att ta udden av en eventuell spelarvärvning. Vi har inte infört något värvningstopp men det finns en verklighet som vi måste anpassa oss efter. De ekonomiska förutsättningarna är tuffa.

Jónatan Magnússon skulle ha tillträdet sin tjänst som tränare i IFK Skövde i juli. Nu blir det i stället Kristian Svensson som ska leda IFK Skövde i Handbollsligan säsongen 2023/2024.

SLA har sökt Jónatan Magnússon och Ulf Nyström för en kommentar utan framgång.

Artikeltaggar

Arena SkövdeÅtgärderAvtalBudgetarEkonomiHandbollHandbollsliganIFK Skövde HKKristian SvenssonSkadevi CupSkövdeStyrelserUlf Nyström

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.