Hoppa till huvudinnehållet

Start för SM i dans med Billingebuggen: "Blir en folkfest”

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
William och Cornelia Klasson samt Maja Persson Klahr tävlade i dubbelbugg.
William och Cornelia Klasson samt Maja Persson Klahr tävlade i dubbelbugg. Foto: Roland Svensson

30-års jubilerande dansföreningen Candanza i Skövde är arrangör för årets upplaga av SM i dans. Tävlingarna lockar nära 500 dansare från hela landet som gör upp om priserna. Under fredagen smygstartade tävlingarna med Billingebuggen.

Tävlingsdansare från Luleå i norr till Ystad i söder kommer dansa sig svettiga i Arena Skövde under helgen när SM i dans och Billingebuggen avgörs.

Cirka 370 dansare från 46 klubbar står på startlistan för att delta i SM-tävlingen, i Billingebuggen deltar 118 dansanta – främst barn och ungdomar från 23 dansföreningar i landet.

– Det är första gången och premiär i år för att Billingebuggen avgörs samtidigt som SM i dans. Och det blir extra spännande för nya dansare att framträda på samma tävlingsgolv som SM avgörs på, säger Caroline Andersson Olofsson, tävlingsorganisatör från Candanza.

Tävlingarna avgörs i fem klasser; bugg, boogie woogie, dubbelbugg, lindy hopp samt rock`n roll. Candanza deltar med 13 dansare från den egna klubben, senast föreningen stod som SM-arrangör var 2018.

Emma Kroon, Nora Kaland och Wera Axelsson tävlade för hemmaklubben Candanza i Billingebuggen.
Emma Kroon, Nora Kaland och Wera Axelsson tävlade för hemmaklubben Candanza i Billingebuggen. Foto: Roland Svensson

– Vi hoppas förstås på någon pallplats under tävlingarna, och alla dansare som deltar har legat i hårdträning inför tävlingen som alltid avgörs runt Kristi himmelsfärds dag. SM är en folkfest och själva kulmen på dansåret för de flesta som tävlingsdansar och är det viktigaste på hela året, säger Caroline.

– Folk från hela landet har vallfärdat till Skövde för att dansa eller heja på sina lag, det kommer bli mycket folk i publiken.

För att delta i SM krävs vissa poäng från andra tävlingar som ger så kallad höglicens för nationell klass, till Billingebuggen gäller endast tävlingslicens på låg nivå från en dansförening.

Innan tävlingen drar igång och dansarna springer ut i rampljuset är det dags att dra på tävlingsdräkten, hur den får se ut regleras i tävlingsreglementet.

– Blir mycket glitter och paljetter, ju mer dess då bättre. Man syns bättre för domarna och så är det publikvänligt med snygga kläder, menar Caroline.

Ester Andersson, Leon Engelbrecht och Rut Petrén svängde loss på SM-arenan.
Ester Andersson, Leon Engelbrecht och Rut Petrén svängde loss på SM-arenan. Foto: Roland Svensson
Domarna spanade in de tävlande, här Oliver Odenius och Emelie Nordeberg.
Domarna spanade in de tävlande, här Oliver Odenius och Emelie Nordeberg. Foto: Roland Svensson
Rätt klädstil gäller när lindy hopp avgörs.
Rätt klädstil gäller när lindy hopp avgörs. Foto: Roland Svensson
Full fart på dansgolvet under Billingebuggen i Arena Skövde.
Full fart på dansgolvet under Billingebuggen i Arena Skövde. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

DansDanssportSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.