Hoppa till huvudinnehållet

Sebastian och Erica lever sin dröm – prisas som årets unga landsbyggare

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Lite mys i mjölkstallet är aldrig fel.
Lite mys i mjölkstallet är aldrig fel. Foto: Tobias Larsson Franzén

Sebastian och Erica Broo är bondeparet som har utsetts till årets unga landsbyggare i Skaraborg. Gårdslivet med 80 mjölkkor skulle de inte byta bort mot något annat.

Det var i mars 2021 som Sebastian, Erica och barnen Oscar, 10, Rasmus, 6, och Anton, 3, flyttade in i Prästgården i Berg. Gården ägs av Skara stift och den unga barnfamiljen var en av många som ansökte om att få möjlighet att arrendera gården.

– Det var många intervjuer och vi fick bland annat ta fram en kalkyl på den förväntade produktionen. Sedan var det bara att vänta och i december 2020 fick vi veta att det var vi som fått arrendet. Då blev det till att sälja det dåvarande huset och planera för flytt, samtidigt som vi var tvungna att hitta en mjölkkobesättning. Då hade vi också precis fått lille Anton. Så det var mycket på en gång, säger Sebastian.

Vad var det som lockade er hit?

– Jag har alltid jobbat inom lantbruk och att kunna försörja mig på det har alltid varit en dröm. Vi hade varit och tittat på några gårdar att köpa, men hade fått nej från banken. Att då få komma över en så här stor gård utan att behöva ta ofantligt stora lån såg vi som en jättechans, säger Sebastian.

Gårdens ägor består av totalt 230 hektar mark, där man odlar både spannmål och vall som foder till de egna korna, men också lite raps som säljs för extra inkomst. Man har 80 mjölkkor och 120-tal ungdjur. Ladugården med kalvarna finns på gården, medan mjölkstallet, med två mjölkrobotar, ligger en dryg kilometer bort. För att slippa transportsträckan planerar de 2026 att bygga en ny ladugård med plats för både kavlar och mjölkkor.

– Första ritningen är gjord. Det skulle innebära att vi kan utöka till 110 mjölkkor, säger de.

De flyttade in på gården i mars 2021.
De flyttade in på gården i mars 2021. Foto: Tobias Larsson Franzén

Bondelivet innebär både tidiga morgnar och sena kvällar. Lönsamheten är inte heller alltid självklar.

– Det går inte att räkna arbetstimmar och lön som på ett vanligt jobb. Man får lirka med likviditeten och ta ut det man behöver. Det är inte alltid lätt. Men man hoppas ju att folk väljer att köpa svenskt och inte bara jagar lågpriser.

Trots det skulle de inte byta bort tillvaron mot något annat.

– Vissa dagar funderar man på varför man har valt att syssla med det här, och inte skaffat sig ett vanligt jobb där man tjänar en massa pengar. Men sen så känner man att man inte behöver det, utan är lycklig ändå, säger Sebastian.

– Det är något speciellt med att kunna vara sin egen och sätta sina egna mål, tillägger Erica.

Aktiva på Instagram

Men mitt i den hektiska vardagen finner de även tid att dela med sig av sina arbetsuppgifter på Instagram under namnet ”@Bergsprästbol”. Det är ett sätt för dem att visa vad de gör på dagarna för familj och vänner som bor långt bort, men också för att öka kunskapen bland gemene man om hur ett modernt gårdsbruk kan te sig.

– Man märker att allt färre har koll på var maten kommer ifrån. Därför kände vi att vi ville vara med och bidra för att öka den kunskapen, samtidigt som det har varit ett sätt att knyta nya kontakter inom branschen.

Alltid lika intressant när det kommer besökare.
Alltid lika intressant när det kommer besökare. Foto: Tobias Larsson Franzén

Med anledning av sin driftighet har paret tilldelats utmärkelsen Årets unga landsbyggare 2023 av Leader Skaraborg. Priset delades ut på Vedens lustgård i Skara förra veckan där det bjöds på lokalproducerad mat och underhållning.

– Vi såg det mest som en trevlig grej för att komma hemifrån och träffa lite folk. Vi visste att vi var en av tre finalister, men trodde inte att vi skulle vinna, säger de.

”Inspirerande förebilder”

Men så blev det och diplomet har de placerat på en väl synlig plats i köket. I motiveringen kan man läsa följande:

”När det enda man vill bli är bli bonde men inte har en gård att ta över, visar Erica och Sebastian att det är en dröm som ändå kan bli sann. De har med stor framåtanda och driftighet visat Skara Stift att de är rätt personer att driva Bergs prästgård i Lerdala. Erica och Sebastian har på kort tid satt sin prägel på gården, moderniserat mjölkproduktionen och vidareutvecklar verksamheten steg för steg. Dom är inspirerande förebilder för landsbygden och ungt entreprenörskap utan gränser.”

De har fått mycket positiv respons från grannar och känner att de har kommit in i bygemenskapen.

– Det är en väldigt levande landsbygd häromkring, vilket är jättekul. Det känns som om vi alltid hade bott här.

För sin driftighet har paret utsetts till årets unga landsbyggare 2023.
För sin driftighet har paret utsetts till årets unga landsbyggare 2023. Foto: Tobias Larsson Franzén
I mjölkstallet har de installerat två mjölkrobotar.
I mjölkstallet har de installerat två mjölkrobotar. Foto: Tobias Larsson Franzén
De har 80 mjölkkor och runt 120 ungdjur.
De har 80 mjölkkor och runt 120 ungdjur. Foto: Tobias Larsson Franzén
Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

EntreprenörskapLandsbygdLantbrukLerdalaUtmärkelser

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.