Hoppa till huvudinnehållet

Volontärarbete resulterade i bok: ”Tycker flyktingarnas berättelser bör höras”

Publicerad:
Reporter Amelie Länsberg
Amelie Länsberg
amelie.lansberg@sla.se
Moa Englund Flodström är nu aktuell med sin debutroman.
Moa Englund Flodström är nu aktuell med sin debutroman. Foto: Privat

Hon har debuterat som artist och är utbildad jurist. Hon jobbar som advokat men kan nu även titulera sig som författare. Seyde från Syrien heter boken, en fiktiv historia som är inspirerad av verkliga händelser.

Moa är född och uppvuxen i Skövde men bor numer i Örebro där hon jobbar som advokat. Dagarna fylls med jobb men för cirka åtta år sedan var det en annan vardag under en tid.

Volontärarbete

Båtarna som nådde Lesbos stränder var ofta överbelamrade.
Båtarna som nådde Lesbos stränder var ofta överbelamrade. Foto: Privat

2015 åkte Moa ner till Europa för att arbeta som volontär under flyktingkrisen, något hon velat ända sedan gymnasiet för att vara till nytta. Hon åkte dels till Bapska som ligger på gränsen mellan Kroatien och Serbien, dels till Lesbos i Grekland.

– Där kom ju de här fullkomligt överbelamrade flyktingbåtarna över Medelhavet. De flesta har väl sett nyhetsinslag, video och bilder från de flyktingbåtarna och de resorna. Men det är nog inte så många som har hört någon flykting berätta om själva resan och vad som hände dessförinnan i hemlandet.

Mängder av flytvästar vid en av Lesbos stränder.
Mängder av flytvästar vid en av Lesbos stränder. Foto: Privat

Det var intensiva erfarenheter och boken är tillägnad dem som hon mötte där.

– På de resorna fick jag ju höra massa berättelser från olika flyktingar. Jag tycker att flyktingarna berättelser bör höras.

Moa ville på något sätt ge flyktingarna en röst och berätta deras historier.
Moa ville på något sätt ge flyktingarna en röst och berätta deras historier. Foto: Privat

Seyde från Syrien

Boken handlar om Seyde som flyr från kriget i Syrien.
Boken handlar om Seyde som flyr från kriget i Syrien. Foto: Privat

Boken handlar om Seyde, en kvinna som arbetat som hembiträde i Aleppo. När kriget bryter ut ser hon inget annat väl än att fly från eländet. Hon får chansen tillsammans med en för henne okänd familj och trots att hon inte alltid kommer överens med alla familjemedlemmar slår de följe med målet att ta sig till en tryggare tillvaro i Europa.

Välgörenhet

Moa berättar att hälften av det hon själv får in från boken ska gå till välgörenhet, till UNHCR:s arbete.

– Tillsammans med de här privata initiativen, så var UNHCR på plats faktiskt, det måste jag säga, och de gjorde skillnad. Jag hoppas att det fortsatt går till sådant som jag såg att det gick till där nere.

Sidoprojekt

2017 började Moa skriva på boken men har haft det som ett sidoprojekt under tiden hon pluggat och jobbat. Självklart har hon haft nytta av sina yrkeskunskaper, bland annat inom migrationslagstiftnar. Nu är den äntligen klar och hon kan hålla det färdiga resultatet i sin hand.

– Det känns jätteroligt. Det är ju så tillfredsställande att färdigställa något, vad det än är. Kanske särskilt en bok, det kan ju vara lite påfrestande att skriva också. Så det är klart att det är roligt att det blev färdigt.

Moa Englund Flodström är född och uppvuxen i Skövde.
Moa Englund Flodström är född och uppvuxen i Skövde. Foto: Privat

Hon har redan haft releasefest på kontoret i Örebro med bland annat förlaget, nuvarande och tidigare kollegor. Just nu har hon inget annat bokprojekt på gång, för närvarande är det mest fokus på jobb. Men hon utesluter inte att det kommer fler skönlitterära böcker framöver, dock lite kortare.

– Jag har idéer, det har jag, som är på gång faktiskt. Så förhoppningen är väl att jag ska kunna fortsätta skriva.

Artikeltaggar

BerättelserBöckerEuropaFlyktingarLesbosLitteraturSkövdeUNHCRVolontärarbeteÖrebro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.