Finalreprisen – Helt Jepsen: ”Deja vú-känsla”

Publicerad:
230522 Matchdelegater pratar med domarna efter final två i Handbollsligan mellan Sävehof och IFK Kristianstad den 22 maj 2023 i Partille. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0487 Foto: MICHAEL ERICHSEN

Kristianstad fick i SM-finalen mot Sävehof ett mål bortdömt i slutsekunden.

Situationen var snarlik den Matias Helt Jepsen var med om i Ystad förra säsongen med IFK Skövde.

– Det blev verkligen en deja vú-känsla, säger han till SLA.

Måndagens SM-final mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad blev en rysare av stora mått.

Med minuten kvar att spela ledde Kristianstad med två mål. Då tog Sävehofs tränare Michael Apelgren time out för att dra upp planerna för vad som skulle visa sig bli en mäktig upphämtning.

Under time outen hördes även Kristianstads tränare Stian Tönnesen varna sina spelare för att Sävehof skulle köra ett så kallat ”Skövdespel”.

– Först och främst, var med på Skövdespelet, sade Kristianstadstränaren i CMores sändning.

Den tidigare IFK Skövdespelaren Matias Helt Jepsen, numera i Kristianstad, förklarar för SLA vad hans tränare menade.

– Skövdespelet är vad de hade sagt om en passning från vänsternio till högernio som löper in samtidigt som mittsexan går från trean till tvåan.

– Det var inte exakt så vi spelade med Jack (Thurin), mig och Dan (Beck-Hansen), men något liknande.

Den sista minuten av ordinarie tid blev sedan enormt rafflande. Sebastian Karlsson reducerade för Sävehof med 52 sekunder kvar att spela.

Kristianstad anföll sedan, men Markus Olsson, som varit en av planens bästa spelare, sköt i stolpen med 26 sekunder kvar att spela.

Kvitteringen kom då som ett brev på posten när det bara återstod fem sekunder av ordinarie tid. I det läget lade Stian Tönnesen sitt time out-kort hos sekretariatet, men efter det blev det stora diskussioner om hur mycket tid som egentligen återstod.

Fem sekunder tyckte IFK Kristianstad – tre tyckte IK Sävehof och sekretariatet.

Beslutet om tre sekunder stod fast.

Osäkerhet kring målsituation i matchens slutskede.
Osäkerhet kring målsituation i matchens slutskede. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Matias Helt Jepsen satte i gång spelet och hittade med en passning fram till Ludvig Jurmala Åström som gjorde mål.

Då utbröt scener som var snarlika fjolårets SM-final mellan IFK Skövde och Ystads IF där Jack Thurin fick ett mål bortdömt i matchens absoluta slutskede.

Cmores kameror zoomade in Helt Jepsen som med ett snett leende på läpparna skakade på huvudet.

– Det blev verkligen en deja vú-känsla, speciellt för att det tog tre minuter att ta ett beslut.

Matias Helt Jepsen.
Matias Helt Jepsen. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Efter en lång diskussion mellan sekretariatet och domarna kom beskedet att målet inte godkändes.

Helt Jepsen är dagen efter inne på att beslutet att döma bort målet var korrekt, men att Kristianstad borde fått mer än tre sekunder på sig.

– Ja, det blev nog rätt, men den gamle tomten som väntade i två, tre sekunder med att stanna tiden vid time outen var skandal.

Han fortsätter:

– Vanligtvis tycker jag inte att man ska kommentera kring domarna för vi gör fel och de gör fel och det är part of the game, men i går kände man att det var bortamatch i Europa på 90-talet.

Matias Helt Jepsen jublade efter att Jack Thurin gjort mål mot Ystad, men målet dömdes sedan bort och Ystads IF blev svenska mästare efter att ha avgjort den fjärde SM-finalen på shoot out-straffar.
Matias Helt Jepsen jublade efter att Jack Thurin gjort mål mot Ystad, men målet dömdes sedan bort och Ystads IF blev svenska mästare efter att ha avgjort den fjärde SM-finalen på shoot out-straffar. Foto: MATHILDA AHLBERG

SM-finalen gick istället till förlängning och även den blev högdramatisk med kvitteringar i slutsekunderna, men efter 80 minuters handboll stod Kristianstad som segrare med 46–45 och därmed är finalserien utjämnad till 1–1 i matcher.

– Att vi vinner den här matchen tycker jag är mycket imponerande.

Artikeltaggar

Handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare