Hett möte i Timmersdala: ”Att spela elvamanna är en lyx”

Publicerad:
SLA var på plats i mötet mellan Tymer och Hörnebo. Foto: Mattias Olsson

I damernas division 4 Norra har många av lagen anmält att man ska spela med niomannalag. Detta för att färre matcher ska behöva ställas in eller flyttas på grund av att lagen får ihop för få spelare. Två av lagen som anmält niomanna är IF Tymer och Hörnebo SK. I söndags ställdes lagen mot varandra. SLA var på plats för att se hur lagen ser på det här med niomannafotboll.

Timmersdala bjuder på strålande solsken lagom till matchen. Runt 50 personer var på plats, och när SLA anländer kan Tymers ledare Monica Persson ge ett glatt besked.

– Det blir elva mot elva idag.

Har båda lagen som möts tillräckligt många spelare tillgängliga spelas nämligen matchen som vanligt med elva spelare i vardera lag. Det råder nämligen ingen tvekan om att båda lagen hellre spelar med elva spelare i lagen.

– Jag anser att vi slapp niomanna idag, det är ingenting vi tycker om att göra, säger Ingemar Persson, tränare i Tymer.

Han får medhåll av Hörnebos tränare Felix Almgren.

– Skönt att kunna spela elva mot elva. Det är en lyx. Man föredrar elvamanna men det är bra att niomanna finns. Vi har kunnat lösa våra matcher och spelat elvamanna samtliga våra matcher i år, säger Almgren.

Felix Almgren är tränare i Hörnebo SK
Felix Almgren är tränare i Hörnebo SK Foto: Mattias Olsson

Att lag anmält sig som niomannalag i serien skulle kunna tyda på spelarbrist och en tuff situation. Så verkar dock inte fallet vara för Tymer och Hörnebo.

Hörnebo har spelat elvamanna varje match, och hittills under säsongen har Tymer fått spela niomanna vid två tillfällen. En för att man själva hade ont med folk, och en för att motståndarna hade det.

– Det är en säkerhet om man inte får ihop ett lag. Då finns niomanna att falla tillbaka på. Det ger oss en trygghet och det är bra att den här möjligheten finns. Det är nog en bra räddning för att kunna behålla fler klubbar, säger Ingemar Persson.

Tymer starkast

På planen var det länge en jämn match. Efter 75 minuter stod det 2–2, sedan klev Tymers anfallare Linnea Agorelius in ordentligt i handlingen. Hon hade redan gjort ett mål, och under matchens sista kvart gjorde hon ytterligare tre, vilket gjorde att matchen slutade 5–2.

Linnea Agorelius gjorde fyra mål i Tymers 5–2 seger mot Hörnebo.
Linnea Agorelius gjorde fyra mål i Tymers 5–2 seger mot Hörnebo. Foto: Mattias Olsson

– Känns jättebra. Det tog sig till slut. Vi kämpade på och var stabila, nu kanske vi kan klättra någon placering, säger Linnea Agorelius om vinsten.

Även hon föredrar elvamanna.

– Det blir ett bättre spel med elva spelare i lagen. Det är det man är van vid. Sedan finns det kanske större ytor att jobba med på niomanna för mig som gillar att springa, men elvamanna är ändå alltid det roligaste.

Linnea Agorelius jublar.
Linnea Agorelius jublar. Foto: Mattias Olsson

Det rådet ingen tvekan om att både IF Tymer och Hörnebo blickar framåt med optimism.

– Vi är väldigt nöjda med säsongen hittills. Vårt mål är att ha roligt, om vi hamnar femma eller åtta i tabellen är lite sak samma. Vi har mellan 20-25 spelare i truppen. Problemet vi har är att det tar en stund innan det kommer tjejer underifrån, vi har inget juniorlag, utan det är yngre tjejer vi har här, men jag känner ingen oro så sett, säger Ingemar Persson.

Ingemar Persson, tränare i IF Tymer.
Ingemar Persson, tränare i IF Tymer. Foto: Mattias Olsson

Hörnebo har ännu inte tagit några poäng under säsongen, men Felix Almgren ser ändå positivt på situationen.

– Vi fick en kort försäsong tillsammans då jag kom in lite sent som tränare, men jag tycker att vi kommit långt från utgångsläget. Det är vi nöjda med även om vi inte fått resultaten med oss. Men vi har blivit fler och fler spelare, och har nog en trupp med 30 spelare på papperet. Vi är trygga med vår truppbredd, och jag tycker det kommer många ungdomar underifrån som gör det bra och som vi kommer att lyfta upp under säsongen som kommer att få träna med, och eventuellt spela med A-laget. Sedan är det en trygghet att ha den här möjligheten med niomanna, säger Almgren.

Då matchen spelades sen söndag eftermiddag blev det inte något större segerfirande för spelarna i Tymer.

– Det får väl bli en pizza eller någonting, säger Linnea Agorelius och skrattar.

Det blev till slut IF Tymer som fick jubla, laget vann matchen mot Hörnebo med 5–2 efter en stark slutforcering.
Det blev till slut IF Tymer som fick jubla, laget vann matchen mot Hörnebo med 5–2 efter en stark slutforcering. Foto: Mattias Olsson
IF Tymer–Hörnebo SK
IF Tymer–Hörnebo SK Foto: Mattias Olsson
Svea Israelsson svarade för ett av Hörnebos två mål.
Svea Israelsson svarade för ett av Hörnebos två mål. Foto: Mattias Olsson
IF Tymer–Hörnebo SK
IF Tymer–Hörnebo SK Foto: Mattias Olsson
Tymer letar upp en plats med skugga för sitt halvtidssnack.
Tymer letar upp en plats med skugga för sitt halvtidssnack. Foto: Mattias Olsson
Taktiksnack i skuggan för Hörnebo.
Taktiksnack i skuggan för Hörnebo. Foto: Mattias Olsson

Artikeltaggar

FotbollHörnebo SKIF TymerTimmersdala

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare