Hoppa till huvudinnehållet

Knivhögg två personer – ung Skövdebo döms till fängelse

Publicerad:
En 19-åring döms till fängelse i ett år för att ha utsatt två kompisar för misshandel och utpressning då han bland annat skadat dem med kniv. Foto: Julia Johansson

19-åringen knivhögg två personer vid olika händelser. I ett av fallen hävdar han att han agerat i nödvärn, i det andra har brottsoffret bara hittat på. Men tingsrätten tror inte på hans förklaringar utan dömer honom till fängelse för misshandel och utpressning.

Den 19-årige Skövdebon kom en kväll i våras hem till en kompis, han började spela på dennes spelkonto, för hans pengar. Kompisen behövde signera med sitt bank-id på varje spelsida, vilket han gjorde, summorna blev högre och högre. Kompisen gissade efteråt att 19-åringen spelade för 75 000 kronor.

Knivhöggs i benet

Efter ett tag tog pengarna slut och 19-åringen ville ha mer. Kompisen bad honom då att lämna bostaden. Det gjorde han inte, istället fick han tag i en sax och en schweizisk armékniv som han flera gånger stack brottsoffret med i benet.

När lägenhetsinnehavaren skulle sätta ett bandage på benet var Skövdebon med och filmade honom, han bad kompisen att se orolig och rädd ut. Enligt brottsoffret ville 19-åringen skicka filmen till någon annan person rörande en skuld. Innan Skövdebon gick fick han låna 50 000 kronor av brottsoffret.

Ingen trovärdig förklaring

19-åringen åtalades senare misstänkt för grov utpressning. Under rättegången hävdade han att han agerat i nödvärn eftersom kompisen gått emot honom med en kökskniv. Han uppgav att han blev rädd och att han kände att ”han inte hade något val” och stack kompisen i benet.

Men kompisen var tydlig vid rättegången – han hade inte riktat någon kniv mot honom. Och i måndagens dom från Skaraborgs tingsrätt framgår att domstolen inte tror på 19-åringen. Däremot har inte knivhuggen varit ett ”olaga tvång” som lett till att kompisen fört över pengar till 19-åringen. Därför ogillas åtalet om grov utpressning, istället döms Skövdebon för misshandel.

Skövdebon ska betala skadestånd till brottsoffret på 65 000 kronor.

”Ta bit av finger”

Han döms också för en liknande händelse förra året. Han ska då ha hotat en annan kompis genom att säga att han skulle "ta en bit av hans hand eller finger". Han högg eller rispade honom i låret med en kniv. Han försökte också tvinga till sig 20 000 kronor, men fick istället en dator. Denna fick målsägande tillbaka genom att senare betala 5 000 kronor. Skövdebon döms för utpressning och ska betala 25 000 kronor i skadestånd.

Tingsrätten anser att båda gärningarna har flera försvårande omständigheter – de har skett i målsägandenas bostäder, 19-åringen har använt kniv och det har också varit förnedrande inslag i form av filmning. Tingsrätten bestämmer därmed påföljden till ett års fängelse.

Artikeltaggar

ÅtalBrott, lag och rättFängelseMisshandelSkaraborgs tingsrättUtpressning

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.