Skaraborgssalongen är tillbaka i Skövde: ”En hyllning till den kreativa myllan”

Publicerad:
Thomas Oldrell och Tomas Asplund Gustavsson hoppas att många ska besöka utställningen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Nu kommer den till Skövde igen – Skaraborgssalongen. Den har en lång historia, i 60 år har verk av etablerade konstnärer och glada amatörer valts ut för att få ställa ut. För tre år sedan var den i Skövde och på torsdag är det dags igen.

– Målsättningen är ju att göra en så bra och mångfasetterad utställning som möjligt, säger Thomas Oldrell, museichef.

Det är 114 verk av 60 konstnärer, i åldern 20 till 85 år, som tagits med i år. De kommer från så långt söderut som Simrishamn och så långt norrut som Jokkmokk, mestadels är det dock folk från eller med koppling till Skaraborg. Både etablerade och nyare konstnärer med olika tekniker finns representerade och det är just det som är tjusningen enligt Tomas Asplund Gustafsson, konstintendent:

– Jag tänker varje gång vi gör salongen att det är en hyllning till den kreativa myllan, en hyllning till den mänskliga kraften att skapa.

– Det är inte ett uttryck som förmedlas här, det är ett utsnitt av de uttryck som var hos de sökande. Det hyllar skapandet på alla nivåer, fyller Thomas i.

Tomas Asplund Gustavsson gillade den interaktiva installationen Sveriges samvete.
Tomas Asplund Gustavsson gillade den interaktiva installationen Sveriges samvete. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Anonym juryprocess

Den fyrhövdade juryn har i år utöver Thomas bestått av Gyrith Gustafsson som är kursansvarig på Skövde konstskola, Göteborgskonstnären Eric Magassa och Skaraborgsbaserade textilkonstnären Katja Beckman Ojala.

– Vi var fyra personer med väldigt olika ingång i konsten. Vad vi strävade efter var att göra ett val som juryn kunde stå bakom. Vi var överens om att det här kommer göra en bra utställning.

Nytt för i år är att alla bidrag har varit anonymiserade, juryn har varken fått veta namn, kön eller ursprung på de sökande.

– För min del gjorde det väldigt liten skillnad, säger Thomas. Jag tycker egentligen att det bara har varit positivt utifrån att risken för att man väljer någon på grund av det ena eller andra blir mycket mindre. Jag tycker det har varit en fördel.

Trender

Thomas Oldrell menar att natur är ett vanligt återkommande tema i konsten.
Thomas Oldrell menar att natur är ett vanligt återkommande tema i konsten. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Thomas menar att det går att se några tydliga trender bland årets konstverk. Den ena är att det är mycket naturbilder, något som de tror kan bero på pandemin och att fler har tagit sig ut.

– Den andra trenden är väl att jag tolkar det som att det är mer politiskt eller samhällskommentarer i år än vad det kanske är ett normalt sett. Den samhällskommenterande dimensionen brukar inte vara särskilt stark i den här typen av utställningar.

Tomas Asplund Gustavsson och Thomas Oldrell framför ett av verken som de menar har en samhällskommenterande ton.
Tomas Asplund Gustavsson och Thomas Oldrell framför ett av verken som de menar har en samhällskommenterande ton. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Vernissage

På grund av coronapandemin som precis brutit ut hade Skaraborgssalongen ingen allmän vernissage 2020, det blev bara internt med konstnärerna. Men i år blir det en ordentlig vernissage, den 25 maj. Då blir det bland annat livemusik och invigningstal. Utställningen kommer sedan hänga ända till slutet av augusti.

Det är minst sagt olika typer av konstnärliga uttryck som visas upp på Skaraborgssalongen.
Det är minst sagt olika typer av konstnärliga uttryck som visas upp på Skaraborgssalongen. Foto: Amelie Länsberg Rylander

Artikeltaggar

JokkmokkKonstSkaraborgSkövdeTomas Asplund GustafssonUtställningarVernissager

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare