Vernissage för Vävda Rum

Publicerad:

Sveriges första konstutställning baserad på AR (Augmented Reality, översatt Förstärkt verklighet) öppnade i helgen sina portar. AR är en direktsänd betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video och grafik.

130 orter i hela Sverige deltar i utställningen och visar tio konstverk i sina kommuner på olika platser. En del av konstverken är stillastående, en del kräver interaktioner.

För att besöka utställningen krävs inte mer än att ladda ner appen från Vävda rums hemsida och gå på promenad per fot eller med cykeln genom Karlsborg (eller andra städer). Utställningen Vävda rum är tillgänglig från 20 maj till 30 september, utan särskilda öppettider. Den digitala utställningen finns på svenska och engelska och med appen har man obegränsad tillgång till alla tio konstverk även i de andra kommunerna. Bakom utställningen står Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och projektet finansieras med medel från Postkodstiftelsen. Karlsborgs Konstförening står som lokal arrangör. Mer info finns på Vävda rums hemsida.

Redaktionens anmärkning: På grund av upphovsrätten kan vi inte visa originalkonstverken.

Vävda rum-appen har en tutorial som visar med en animerad boll hur man interagerar med konstverken.
Vävda rum-appen har en tutorial som visar med en animerad boll hur man interagerar med konstverken. Foto: Kolja Schallenberg
De tio konstverken är utspridda i hela Karlsborg. I appen finns en digital karta.
De tio konstverken är utspridda i hela Karlsborg. I appen finns en digital karta. Foto: Kolja Schallenberg
Framför Kulturstugan fanns under vernissagen en analog karta som visade var man kan besöka alla konstverk.
Framför Kulturstugan fanns under vernissagen en analog karta som visade var man kan besöka alla konstverk. Foto: Kolja Schallenberg

Kolja Schallenberg

Artikeltaggar

ApparKarlsborgKonstKulturstuganNöje/KulturUtställningarVernissager

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare