Borta bra men att sova hemma är bäst

Publicerad:
Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag minns så väl första gången jag sov över hos en kompis. Känslan att vakna upp och känna sig stolt över sig själv var så stor. Det tog ändå rätt lång tid för mig innan jag kunde sova borta.

Det gjordes många försök men när kvällen blev sen och det var dags att krypa ner i sängen så tyckte jag oftast att det nog var en bättre idé att mamma eller pappa kom och hämtade mig. Att sova hos mormor och morfar eller farmor och farfar var inga som helst problem men just det där med att sova hos en annan familj var en liten konstig känsla tyckte jag. Det var nog mest för att man hörde ljud som man inte var van vid och att man oftast fick sova på golvet och titta rakt in under sin kompis säng där som sagt alla monster bodde. Jag var nog helt enkelt lite mörkrädd. Men när den där första gången kom då jag faktiskt vakande upp hemma hos en kompis, på en madrass bredvid monstertillhållet så såg det ju inte så läskigt ut längre, det farligaste som fanns där under sängen var nog bara en stackars dammråtta eller två.

Mamma och pappa hade dock knappt sovit något hemma då de räknat med att telefonen skulle ringa vilken sekund som helst. De hade till och med kollat så det verkligen fanns en ton i luren och så att den var trasig. Efter den lilla erövringen så kunde jag äntligen åka på ridläger vilket hade vart en dröm länge men svårt att boka in mig på då man då skulle sova borta en hel vecka. Första natten var lite seg att få tunga ögonlock på men dagarna som följde så var man ju helt slut efter en hel dag i stallet och på hästryggen så när det väl var dags för läggdags så var det som att man somna innan huvudet ens hunnit träffa kudden.

Nuförtiden är jag väldigt van att sova på olika platser i och med mitt yrke. Man har bott på både små trånga kryp in till stora pampiga slott där det mer än säkert fanns monster under sängarna. Det är väl någon gång sådär som man haft svårt att somna då man hört ljud eller dylikt som känts lite olustigt men då brukar jag bara plugga in mina lurar och lyssna på någon mysig podd och vips så sover man.

Vår fina Winston blir inom bara några veckor hela 1 år. Tänk att han på så kort tid har gått från en liten lurvig valp till en stor och ståtlig golden hane. Valptiden går så oerhört fort, lite trist då det inte finns något sötare än valpar men också rätt skönt då de mest leker pirayor och hittar på nya hyss dagarna i ända. Nu när det började närma sig ett-årsdagen så tyckte vi att det var mer än dags att han skulle få känna på att sova borta. Förut när vi har behövt hundvakt av mamma och pappa så har de sovit hemma hos oss så att han ska känna sig så trygg som möjligt. Men nu var det ändå tid för honom att testa den där madrassen hos kompisen och spana in monstren under sängen.

I torsdags så åkte vi dit med honom och han hade givetvis med en egen väska med både mat, godis, filt och leksaker. Sen låtsades vi som inget och åkte därifrån. Timmarna gick och jag tänkte tillbaka till min tid då det var tufft att sova över hos kompisen. Som den hönsmamma jag är så messade jag mamma för att kolla status. Svaret tillbaka var riktigt positivt, Winston hade lekt hela kvällen med mamma och pappas två hundar Vilton och Vegas.

Ja, ni hör ju själva. Alla hundar med namn på V gör det omöjligt att ropa på rätt hund vid rätt tillfälle. Alla heter till slut någon form av dubbel eller trippelnamn. Men de har lärt sig att lyssna till det mesta. Nu var det snart dags för att sova och alla var spända på vart Winston skulle välja sin sovplats. Jag och mamma skrev god natt till varandra och jag bad henne att höra av sig om minsta lilla.

På fredagen när jag vaknade upp hade jag ett mess från mamma som kommit sent under kvällen. Det var en liten filmsnutt på där pappa låg i sängen med alla tre hundar och de såg ut att ha det riktigt mysigt. Och precis just då fick jag ytterligare ett nytt meddelande från mamma som kunde meddela att natten gått utmärkt och att Winston sovit både nere vid sängen och uppe på mamma och pappa. Haha, ja han tar sig plats den där hunden det vet vi. Mitt mattehjärta smälte när jag hörde detta och jag kände plötsligt exakt den där stolta känslan som när jag vakande upp hos min kompis för första gången men för denna gång var känslan inte över mig själv utan för vår nu stora fina och modiga kille.


Hiss: Känslan som kommer efter att man vågat

Diss: Monster under sängen och i garderober

Artikeltaggar

Mänskligt

Läs vidare