Elva klubbar bakom VM-festen: ”Gör det för sportens utveckling”

Publicerad:
FMCK Skövdes Jesper Eriksson betonar att det är många klubbar som är inblandade i arrangemanget. Foto: Johan Espefält

Sommarens stora endurofest närmar sig. Nästa vecka är det dags. Då kommer världseliten tillbaka till Skövde för att köra säsongens fjärde VM-deltävling.

För två år sedan arrangerade FMCK Skövde en av deltävlingarna i enduro-VM.

Nu återvänder festen till Skövde och Billingen för en ny svensk deltävling.

Finland först

Två deltävlingar har körts i årets mästerskap så här långt. Kommande helg körs den tredje i finska Heinola innan världseliten tar sikte på Sverige och Skaraborg.

– Publiken kan förvänta sig ett ännu bättre evenemang (än för två år sedan) eftersom vi har ett års erfarenhet nu och är etablerade. Och vad som bidrar till att det kommer bli ett bättre evenemang är kanske framförallt att en större del av Endurosverige är involverade den här gången. Vi är elva klubbar involverade, som gör det här tillsammans, säger Jesper Eriksson i en intervju med Race Magazine.

Eriksson är en av dem som drar i trådarna kring den svenska VM-tävlingen för FMCK Skövdes räkning.

Utöver Skövdeklubben står även Tibro MK, Carlsborgs MK, Töreboda MK, Mariestads EK, Götene MK, Tidaholms MK, Försvarsmaktens EK, FMCK Malmö, Botkyrka MK och FMCK Strängnäs bakom tävlingen.

– Det är Svea Enduro som projekterar tävlingen, i samarbete med klubbarna, säger Eriksson.

Start nästa torsdag

Teamen väntas till Skövde redan i början av nästa vecka, men det är först på torsdagen som tävlingen startar. Först handlar det om en kortare prolog i anslutning till depån vid Billingens friluftsområde på torsdagskvällen vilket blir startskottet för VM-tävlingen.

Så här såg det ut senast VM arrangerades i Skövde. Här är det hemmahoppet Albin Elowson på väg upp för Billingebacken.
Så här såg det ut senast VM arrangerades i Skövde. Här är det hemmahoppet Albin Elowson på väg upp för Billingebacken. Foto: Oscar Rickstrand

Fredagen och lördagen bjuder sedan på hela VM-dagar med olika fyra specialsträckor – en i anslutning till Billingen, en vid FMCK Skövdes träningsområde Kråkeberget och två vid det militära övningsområdet Klagstorp.

Avslutningen på Skövdes endurovecka blir Billingen Enduro Challenge på söndagen. Långloppet arrangeras för tredje året, men kommer nu att flytta ner från Billingen för att istället köras på delar av VM-spåret kring Klagstorp.

Ingen vinning

Till Race Magazine betonar Jesper Eriksson att VM-arrangemanget inte har med ekonomisk vinning att göra. Snarare tvärtom.

– Vi får verkligen kämpa med näbbar och klor för att få ihop det ekonomiska. Vi som gör det här, och drar i trådarna, gör det för sportens utveckling i Sverige, säger Eriksson och fortsätter:

– Som det ser ut idag kommer det inte att bli något överskott – är man ute efter det ska man arrangera andra typer av tävlingar. Man gör det för sportens skull och det tycker jag är fantastiskt. Det finns många enduroentusiaster som jag tror är måna om att visa allmänheten vilken fantastisk sport vi bedriver, och att vi minsann kan köra VM i Sverige.

Så här körs Skövde Enduro Week 2023:

Torsdag 1 juni: VM-prolog kvällstid i anslutning till depån på Billingen.

Fredag 2 juni: Första hela VM-dagen i Skövde.

Lördag 3 juni: Andra hela VM-dagen i Skövde.

Söndag 4 juni: Långloppet Billingen Enduro Challenge körs vid Klagstorp, på delar av VM-spåret.

Artikeltaggar

EnduroFMCK SkövdeGötene MKTibro MKTöreboda MK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare