Hoppa till huvudinnehållet

Jourcentralernas öde debatterades – flera kritiska: ”Skapar osäkerhet”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Frågan om framtiden för jourcentralerna i Mariestad och Falköping tog plats på regionfullmäktige under tisdagen. (Bild från regionens webbsändning)
Frågan om framtiden för jourcentralerna i Mariestad och Falköping tog plats på regionfullmäktige under tisdagen. (Bild från regionens webbsändning)

Jourcentralernas framtid i Mariestad och Falköping blev en fråga på regionfullmäktige.

– Närhälsan måste vara tydlig. När en tjänsteman går ut i tidningen och för fram en sak och dess ordförande tar fram en annan, så skapar det en osäkerhet bland invånarna, menade Albin Gilbertsson (SD), ledamot från Falköping.

Även vad som ska hända med akutsjukhuset i Lidköping togs upp.

Det var Pär Johnson (L) från Lidköping och Albin Gilbertsson (SD) från Falköping, som i två olika frågor till Helén Eliasson (S) respektive Göran Larsson (MP) undrade över framtiden för jourcentralerna i Mariestad respektive Falköping.

Albin Gilbertsson hänvisade bland annat till de uppgifter som kommit ifrån primärvårdschefen i Skaraborg i samband med en intervju i bland annat Mariestads-Tidningen.

– Närhälsan måste vara tydlig. När en tjänsteman går ut i tidningen och för fram en sak och dess ordförande tar fram en annan, så skapar det en osäkerhet bland invånarna, menade Albin Gilbertsson.

I artikeln berättade primärvårdschefen att de kommer att föreslå en permanent stängning av jourcentralerna i Falköping och Mariestad och att hon inte såg behov av fler än två jourcentraler i Skaraborg. Samtidigt förklarade Göran Larsson (MP), Närhälsans ordförande, att de kommer att diskutera det framtida vårdutbudet i partigrupperna och att ambitionen är att förbättra tillgången till vård.

Fyra i Skaraborg

Under regionfullmäktige hänvisade Albin Gilbertsson till regionens egen så kallade krav- och kvalitetsbok där det är fastställt att det ska finnas en jourcentral i varje samverkansområde. Det innebär till exempel en jourcentral i området Mariestad, Töreboda och Gullspång.

Albin Gilbertsson (SD) menade att de rödgröna verkar missa oron hos skaraborgarna. (Bild från regionens webbsändning)
Albin Gilbertsson (SD) menade att de rödgröna verkar missa oron hos skaraborgarna. (Bild från regionens webbsändning)

– Från de rödgrönas sida verkar man missa den här oron som finns hos invånarna i Skaraborg. Jag ser fram emot budgetmötet, inte minst för att se om styret är villiga att göra det som krävs för att tillföra de här nödvändiga resurserna till hälso- och sjukvården, sa Albin Gilbertsson.

Den konkreta frågan till Göran Larsson var om han anser det rimligt att Närhälsan frångår krav- och kvalitetsbokens fastställda utbudspunkter för tillgängliga jourcentraler i Skaraborg?

– Jag kan lugna Albin med att vi har all anledning i rödgrön ledning, efter att blågrön ledning styrt i åtta år, se problematiken och se lösningar. Vi kommer att titta på öppettider och annat, och vad som är viktigt kopplat till jourverksamhet och annat för hela Västra Götalands befolkning och dess säkerhet och trygghet med vården. Vi kommer att ha en diskussion i fullmäktige i juni.

”Politikerna avgör”

Gällande Albin Gilbertssons kritik mot dubbla budskap från tjänstemän respektive politiken så ville Göran Larsson betona att det är politikerna som fattar besluten.

– Jag har svarat på frågor från Mariestads-Tidningen. Även om tjänstemän och andra har uttryckt vissa saker så är det politiken som tar sina avgöranden och där kommer vi att ta de besluten efter sommaren.

Albin Gilbertsson tog också upp hotet mot akutmottagningen i Lidköping. Ett förslag om nedläggning som utreds, men som inte finns som färdigt förslag ännu.

– Styrelsen på Skas måste vara tydliga. Vad händer med våra sjukhus? Vad händer med akutmottagningen i Lidköping?

Göran Larsson (MP) betonade att det är politikerna som avgör frågan om jourcentralerna i Skaraborg.
Göran Larsson (MP) betonade att det är politikerna som avgör frågan om jourcentralerna i Skaraborg.

Göran Larsson höll med om att det är viktigt att hörsamma oron i Lidköping.

– Men även titta på hela Västra Götaland. Det finns en diskussion om att försöka få en konsensus men också titta på enskilda frågor som nu i Lidköping till exempel, som tidigare Lidköpingsbo... Det är jätteviktigt det du tar upp.

Slängde tillbaka frågan

Även Pär Johnson frågade om framtiden för jourcentralerna i Mariestad och Falköping. Han ställde frågan till regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S).

– Vi måste göra vårt yttersta för att ge våra invånare den vård de har rätt till. Vad är din uppfattning om att jourcentraler stängs i Västra Götalandsregionen?

Helén Eliasson kastade frågan tillbaka till Pär Johnson som hon menade kanske redan hade en lösning på det eftersom han varit ordförande för Skaraborgs sjukhus under fyra år då jourcentralen varit stängd den mesta tiden.

Pär Johnson förklarade att jourcentralerna inte ligger på sjukhusets bord, utan på primärvårdens.

– Det jag däremot har märkt som sjukhusstyrelsens ordförande är att de två akutsjukhusen är oerhört hårt belastade och det är inte bara riktigt akuta patienter som söker sig till akuten.

Pär Johnson syftade på de som väljer att åka till akuten när vårdcentraler och jourcentraler är stängda.

Helén Eliasson förtydligade sitt uttalande med att Pär Johnson suttit med i det förra styret, alltså den grönblå samverkan.

– Ni har som ansvariga haft de här vårdcentralerna stängda sedan 2019. Vad är ditt svar för att tillhandahålla primärvårdsjourer på ett bättre sätt?

Pär Johnson menade dock att det är en skillnad på att som nu föreslå en permanent stängning av jourcentralerna.

– Jag hör inget alternativ för att lösa detta.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.