Hoppa till huvudinnehållet

Klart med livsmedelsbutik till Science City: ”Ett bra komplement”

Publicerad:
Det är nu klart att det blir Brixly som kommer bygga fastigheten där City Gross sedan flyttar in. En livsmedelsbutik som kommer att ligga på tomten där bilfirman Gustaf E tidigare låg. Foto: Semren & Månsson Arkitekter

Nu är det klart vilken livsmedelsbutik som kommer etablera sig i blivande Skövde Science City. Det blir City Gross som kommer att flytta in i den fastighet som Brixly ska bygga. Det kommer även bli en dygnet runt-butik i ett av mobilitetshusen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beviljat en markreservation på 18 månader för etableringen i Mariesjö sydöstra, där bilfirman Gustaf E tidigare låg, där livsmedelsbutiken ska byggas.

– Vi har genomfört en förfrågan på en handelsetablering i två steg, säger Peter Sundell, projektledare Skövde Science City.

Två vidare

I det första steget var sex intresserade som fick besvara ett antal kriterier.

– Utifrån det gjorde vi en poängbedömning av det material som kom in och valde ut två som gick vidare till steg två. De två har fått förfina sina förslag och även lämna in ritningar och illustrationsbilder på etableringen.

Så här är det tänkt att se ut när det är klart, vilket planeras till sommaren 2027.
Så här är det tänkt att se ut när det är klart, vilket planeras till sommaren 2027. Foto: Semren & Månsson Arkitekter

Stadsarkitekten, planarkitekten, stadsträdgårdsmästaren, representanter från näringslivet och tre personer från projektgruppen har gjort en utvärdering av förslagen.

– Vi har landat i att Brixly, byggfirma från Göteborg med kontor i Skövde, har lämnat in det bästa konceptet. De har med sig en operatör som är City Gross men det har inte varit en grej i vår utvärdering. Vi har tittat på arkitektoniskt gestaltning och vi har våra kvalitetsprogram som gäller för Mariesjöprojektet som vi poängbedömer.

En viktig aspekt har varit hållbarhetsfrågor både gällande exploatören och operatören.

Även en mindre butik

Ett annat krav har även varit en mindre personallös butik som ska etablera sig i mobilitetshuset i västra delen av Mariesjö där Jättadalen och Blank ska bygga bostäder.

– Det tror vi passar väldigt bra i det området. City Gross satsar även mycket på cykel i sitt koncept, att man kan låna cyklar.

Tanken är att det ska byggas en idrottshall i anslutning till livsmedelsbutiken men där finns ännu inget beslut. De avvaktar besked om skolan som planeras i området och en större utredning kring behovet av idrottshallar i kommunen. Däremot har hyresnivån i idrottshallen varit en av kriterierna som bedömts.

Projektledaren Peter Sundell, kommunalrådet Theres Sahlström (M) och kommundirektören Björn Söderlundh är glada över att utvecklingen av Science City framskrider och att de nu kan presentera en ny etablering i området.
Projektledaren Peter Sundell, kommunalrådet Theres Sahlström (M) och kommundirektören Björn Söderlundh är glada över att utvecklingen av Science City framskrider och att de nu kan presentera en ny etablering i området. Foto: Anneli Malm

”Sommaren 2027”

En detaljplan över området tas nu fram och den beräknas ta 1,5 år att färdigställa.

– Vinner den laga kraft sen är tanken att handelsetableringen ska vara klar sommaren 2027, säger Peter Sundell.

– Det blir ett bra komplement till utbudet i Skövde och ett litet annat koncept med den lilla extrabutiken längre ned i området. Det är jätteroligt att det rullar på med utvecklingen av Mariesjöområdet till Skövde Science City, tillägger kommunalrådet Theres Sahlström (M).

Artikeltaggar

Bostad och byggenCity GrossDetaljplanerFastigheterGöteborgIdrottshallKommunstyrelsenMariesjöModeraternaSkövdeTheres Sahlström

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.