Hoppa till huvudinnehållet

Lottat och klart i svenska cupen: De får IFK Skövde och Skövde HF möta

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
På onsdagen presenterade Svenska Handbollförbundet lottningen till nästa säsong av svenska cupen. Nu står det klart vilka lag IFK Skövde HK och Skövde HF får möta i gruppspelet i höst.
På onsdagen presenterade Svenska Handbollförbundet lottningen till nästa säsong av svenska cupen. Nu står det klart vilka lag IFK Skövde HK och Skövde HF får möta i gruppspelet i höst. Foto: SLA

Det är lottat och klart i svenska cupen.

I höst inleds titeljakten som också genererar en plats i Europaspelet för den slutliga vinnaren.

IFK Skövde får bland annat möta nykomlingen i Handbollsligan Amo HK i gruppspelet.

För Skövde HF väntar bland annat nykomlingen i SHE HK Aranäs som motståndare i gruppspelet.

På onsdagen presenterade Svenska Handbollförbundet gruppindelningen i svenska cupen till nästa säsong.

Tidigare i maj avslutades kvalspelet ute i handbollsdistrikten där tio damlag och tio herrlag kvalificerade sig för att delta i nästa säsongs upplaga av svenska cupen.

44 lag är samtidigt direktkvalificerade till turneringen och de fick sina platser i kraft av sina serieplaceringar efter halva förra säsongen.

Totalt deltar 32 herrlag och 32 damlag i svenska cupen.

Lagen delas in i olika fyralagsgrupper och dessa offentliggjordes under onsdagen.

IFK Skövde och Adam Ljungquist tog sig till kvartsfinal i svenska cupen förra året.
IFK Skövde och Adam Ljungquist tog sig till kvartsfinal i svenska cupen förra året. Foto: Anton Gustavsson

IFK möter Amo igen

Både IFK Skövde HK och Skövde HF deltar i svenska cupen.

IFK Skövde hamnade i en grupp tillsammans med Amo HK, Tyresö Handboll och Uppsala HK. IFK har mött Amo HK i tidigare upplagor av svenska cupen. 2021 slog Amo ut IFK i kvartsfinal. Amo är nykomling i Handbollsligan nästa säsong.

– Amo är en motståndare som vi har mött i cupen de senaste tre åren. Nu är det ett ligalag som gör en spännande satsning. Det kommer bli en spännande utmaning. Det blir tufft men det blir en bra värdemätare för oss inför serien, säger IFK-tränaren Kristian Svensson.

– Det har varit jämnt mot Amo i de flesta matcherna. Det blir en bra prövning för oss. Det vill till att vara på tårna och tar de här tre matcherna i cupen på försäsongen på allvar för vilja slår ju klass. Det är också bra att möta motståndare som man inte har spelat mot tidigare, fortsätter han.

Kristian Svensson, ny tränare i IFK Skövde.
Kristian Svensson, ny tränare i IFK Skövde. Foto: Anton Gustavsson

”En bra blandning”

Skövde HF hamnade i en grupp tillsammans med AIK, HK Aranäs och IF Hellton Karlstad. Aranäs är nykomling i SHE nästa säsong.

– Det känns spontant som en ok lottning för vår del. Det blev inte Boden den här gången för oss utan lite kortare resor, konstaterar Skövde HF:s tränare Daniel Birkelund.

– Det blir en bra blandning av motstånd för oss. Jag tycker att det är bra att få de här matcherna som en del i förberedelserna inför seriespelet. Sedan kan det också vara bra att få testa på att möta Aranäs som blir en ny motståndare för oss i serien, fortsätter Birkelund.

Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF.
Daniel Birkelund, tränare i Skövde HF. Foto: Anton Gustavsson

Skövde HF:s seriekonkurrent Skara HF deltar också i cupen. De ställs mot Hammarby IF HF, IF Hallby HK och Torslanda HK i sin grupp.

Förra säsongen tog både IFK Skövde och Skövde HF sig vidare ifrån det inledande gruppspelet.

IFK Skövde tog sig sedan till kvartsfinal där laget blev utslaget mot IFK Kristianstad. Skövde HF tog sig också till kvartsfinal där laget åkte ut mot Västeråsirsta HF.

Ida Eriksson och Matilda Forsberg i Skövde tog sig till kvartsfinal i svenska cupen förra året.
Ida Eriksson och Matilda Forsberg i Skövde tog sig till kvartsfinal i svenska cupen förra året. Foto: Anton Gustavsson

En finalhelg

Gruppspelet i svenska cupen inleds i augusti och avslutas sedan i september.

Det betyder att det också blir bra matcher för lagen inför seriespelet i både Handbollsligan och SHE.

De två främsta lagen i varje grupp avancerar till cupslutspelet som inleds med åttondelsfinaler.

Nytt till nästa säsong är att svenska cupen kommer att avgöras genom Final4.

Det är en finalmodell som bland annat tillämpas i Champions League och innebär ett samlat arrangemang där semifinaler och final spelas i samma arena under samma helg.

Svenska Handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg.
Svenska Handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg. Foto: MATHIAS BERGELD

Haft tankar en längre tid

Svenska Handbollförbundet har haft dessa tankar enda sedan cupen återinfördes 2021 men då satte coronapandemin stopp för planerna.

– Redan vid återinförandet av svenska cupen våren 2021 var tanken att skapa en handbollsfest genom att arrangera finalerna i form av ett Final4-arrangemang. Men till följd av situationen med covid-19 valde vi att starta upp upp cupen i ett något mindre omfång. Men nu är det alltså dags att skapa handbollsfesten Final4, säger Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska Handbollförbundet.

Förbundets arbete med att ta fram finalarenor pågår alltjämt. Damernas helg kommer att avgöras i slutet av februari nästa år och herrarnas helg i mitten av mars nästa år.

– Jag gillar cupen och kommer också ifrån ett land (Norge) där cupen är viktig. Jag tycker att det är bra att cupen har kommit tillbaka till Sverige och upplever att statusen har höjts på den.

– Det är absolut kittlande att få spela Final4. Det ökar också statusen på cupen. Det är häftigt att få vara med om ett sådant arrangemang. Vi vill absolut försöka att ta oss dit, fortsätter Daniel Birkelund.

Kristian Svensson:

– Det är helt klart intressant. Det är bra att svenska cupen utvecklas. Det är bra för svensk handboll men sedan finns det vissa delar som shoot out som man kan diskutera, säger IFK-tränaren.

IFK Kristianstad är regerande cupmästare på herrsidan och IK Sävehof är regerande cupmästare på damsidan.

Vinnaren av svenska cupen erhåller en Europacupplats.

HANDBOLL. Lokala lagens grupper

Svenska cupen

Herrar

IFK Skövde hamnade i grupp 6: Amo HK (Handbollsligan), IFK Skövde HK (Handbollsligan), Tyresö Handboll (allsvenskan), Uppsala HK (division 1).

Damer

Skövde HF hamnade i grupp 6: AIK (division 1), HK Aranäs (SHE), IF Hellton Karlstad (division 2), Skövde HF (SHE).

Skara HF hamnade i grupp 7: Hammarby IF HF (division 2), IF Hallby HK (SHE), Skara HF (SHE), Torslanda HK (division 1).

Artikeltaggar

HandbollIFK Skövde HKSkövde HFSvenska cupen i handboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.