Nu är det klart – stora Skövdearrangemanget blir av: ”Känns jättepositivt”

Publicerad:
”Det känns fantastiskt roligt att vi kan genomföra Matfestivalen” säger Next Skövdes Magnus Sundmark, evenemangsansvarig, Katarina Blad, affärsområdeschef möten och Mats Olsson, vd. I år är Matfestivalen dessutom tillbaka i Kyrkparken igen. Foto: Johan Espefält

Det fanns stora frågetecken men nu är allt klappat och klart. Det blir Matfestival i Skövde – med en hel del nyheter. "Skönt att allt löst sig, vi har jobbat hårt för detta. Vi har lyssnat mycket på krögarna och deras idéer. Väldigt roligt att de ställer upp” säger Magnus Sundmark, Next Skövde.

När SLA ställde frågor om Matfestivalen till Next Skövdes vd Mats Olsson i mitten av april sade han att man planerade för arrangemanget, men också att det inte var säkert att det skulle bli av. Det handlade bland annat om att man såg det som nödvändigt att få med fler krögare för att det skulle bli det topparrangemang man vill ha. Krögarna fick slita hårt under pandemin och knappt hann den ta slut innan det var dags för det som gäller idag – inflation och kraftigt förändrat kostnadsläge.

”Har varit utmanande”

Men nu, efter mycket arbete, många samtal, givande diskussioner och pusslande för att få ihop allt, kommer Next Skövde med beskedet att Matfestivalen blir av.

”Ett viktigt arrangemang för Skövde – vi vill vara med”

– Skönt att kunna komma med detta positiva besked! Det har varit utmanande att hitta ett koncept som skapar bättre förutsättningar för krögarnas ekonomi samtidigt som vi kan fortsätta att bjuda på scenprogram och ett stämningsfullt matfestivalområde, säger Mats Olsson, vd på Next Skövde.

Skövdeborna och andra besökare kommer att känna igen sig även vid årets Matfestival den 25-26 augusti. Men det blir en del nyheter och förändringar som besökarna kommer att märka av. Framför allt handlar det om att Next Skövde velat skapa bättre förutsättningar för deltagande krögare.

Priset höjs - häftet försvinner

– Vi har haft möte med krögarna, de som brukar vara med och de som har haft ett intresse för att vara med, och där har de kommit med bra idéer och lösningar om hur festivalen kan utvecklas. Sedan har vi tittat på olika metoder för att nå fram dit, säger Magnus Sundmark, evenemangsansvarig Next Skövde.

Bland annat handlar det om att mathäftet tas bort, istället blir det betalning med kort eller swish direkt till krögaren. Ersättningsnivån för krögarna höjs också.

På Hertig Johans torg tar populära Skafferiet plats. liksom barnområdet och lilla scenen. ”Totalt sett känns det som att det kommer bli en bra Matfestival, vi har jobbat hårt och är väldigt glada över att krögarna ställer upp” säger Mats Olsson, Katarina Blad och Magnus Sundmark.
På Hertig Johans torg tar populära Skafferiet plats. liksom barnområdet och lilla scenen. ”Totalt sett känns det som att det kommer bli en bra Matfestival, vi har jobbat hårt och är väldigt glada över att krögarna ställer upp” säger Mats Olsson, Katarina Blad och Magnus Sundmark. Foto: Johan Espefält

– Både vi och krögarna värnar fortsatt om att det ska finnas smakportioner – det är ju en viktig del av Matfestivalen att testa ny mat – dessa får kosta maximalt 75 kronor. Förra året kostade en singelbiljett 60 kronor och köpte man ett mathäfte med fyra matbiljetter blev snittpriset 55 kronor.

– Visst, det är en höjning, men vi har granskat prisutvecklingen i branschen, före och efter pandemin, och ser att höjningen är i paritet med det.

Krögare: ”Ligger oss varmt om hjärtat – men måste fundera”

Dubblering från 2022

Nytt för i år är också att krögare kan delta i festivalen, och då erbjuda en festivalrätt för nämnda 75 kronor, i sin ordinarie lokal. Det gäller för krögare både i och utanför själva festivalområdet.

– Detta har varit ett önskemål från en del av krögarna. Det krävs ju en hel del arbete för krögarna att etablera sig i festivalområdet. På detta sättet kan de vara med i festivalen ändå, servera en festivalrätt och samtidigt ha sin ordinarie meny.

– Vi ser därmed en ökning av deltagande matställen, just nu ser det ut som att årets festival kan bli nästan dubbelt så stor som förra året räknat i antal matställen.

Förra året upplevde många Matfestivalbesökare att det blev trångt på Hertig Johans gata. I år kommer festivalområdet upplevas som rymligare eftersom man återigen kan använda Kyrkparken.
Förra året upplevde många Matfestivalbesökare att det blev trångt på Hertig Johans gata. I år kommer festivalområdet upplevas som rymligare eftersom man återigen kan använda Kyrkparken. Foto: Anneli Malm/Arkiv

Kyrkparken igen

I år är Matfestivalen också tillbaka i Kyrkparken, där det blir ett stråk med mattält utmed en av grusgångarna. Stråket planeras företrädesvis för foodtrucks och streetfood. Kan bli tal om ett par tält också men i huvudsak andra aktörer.

– Det är fantastiskt trevligt att vi är tillbaka där, den ytan är värdefull och vi har haft en bra dialog både med Svenska kyrkan och kommunen. Men den stora scenen kommer även i år att vara på Kulturhustorget som ju också ingår i festivalområdet.

Planerar inför Matfestivalen – men finns frågetecken: ”Har varit tufft”

Men vilka artister som ska stå på scenen vill Sundmark inte avslöja ännu.

– Nej, det tar vi längre fram. Men som vanligt ska det bli ett varierat program som lockar publik i olika åldrar.

”Är väldigt skönt”

På Hertig Johans gata blir det mattält mot fasadsidan, vilket gör att området blir mer öppet mot Kyrkparken. På Hertig Johans torg tar populära Skafferiet plats, även barnområdet kommer att finnas där liksom den lilla scenen.

– Totalt sett känns det som att det kommer bli en bra Matfestival, det är väldigt skönt att vi kunnat sy ihop arrangemanget, vi har jobbat hårt och är väldigt glada över att krögarna ställer upp. Nu hoppas vi att även Skövdeborna och andra besökare också gör det.

Artikeltaggar

FestivalerHertig Johans torgKyrkparkenMatfestivalenMats OlssonNext SkövdeNöje/KulturSkövdeSvenska kyrkan

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare