Pappa döms för att ha misshandlat barnens mamma – när de var med

Publicerad:
Det blev bråk mellan föräldrarna när barnen skulle hämtas, nu döms pappan för misshandel mot mamman. Foto: Anders Wiklund/TT

När mamman skulle hämta barnen hos pappan blev det bråk. Det slutade med att han tryckte ner kvinnan, bland annat mot golvet, framför barnen. Han hävdade att han bara ville få ut henne men tingsrätten dömer honom för misshandel och barnfridsbrott.

Mannen och kvinnan har varit gifta och har två barn tillsammans. När mamman skulle hämta barnen i pappans bostad i Skövde i höstas blev det en konflikt mellan dem.

Kvinnan uppfattade att hon utsattes för en misshandel som omfattade flera moment. Mannen å sin sida hävdade att han tog tag i kvinnan när hon hade tagit tag i honom, han menade att han agerade i nödvärn och bara ville få ut henne ur bostaden.

Bad honom sluta

Mannen, som är i 35-årsåldern, åtalades misstänkt för misshandel. Han skulle enligt åklagaren ha tagit tag i kvinnans armar och tryckt ner henne mot golvet och en säng och ytterligare en gång mot golvet. Han skulle också ha knuffat henne hårt i bröstet så att hon tappade balansen.

Han åtalades också för två fall av barnfridsbrott eftersom barnen såg misshandeln och ett av barnen ska även ha uppmanat sin pappa att sluta. Barnen har i förhör bekräftat kvinnans version av händelseförloppet, förutom knuffen, den har ingen av dem ha sett.

”Uppenbart oförsvarligt”

Mannens försvarare sade under rättegången i Skaraborgs tingsrätt att kvinnan hade varit i pappans bostad och inte lämnat den trots att hon uppmanats att göra det. Tingsrätten konstaterar dock att kvinnan, i egenskap av den andre vårdnadshavaren till barnen, hade en befogad anledning att vara där. Tingsrätten anser också att det bör ha funnits möjligheter att med mindre våld fösa ut henne från bostaden.

”Hans beteende har varit uppenbart oförsvarligt och han har därför inte haft rätt att använda det våld han använt mot NN”.

Villkorlig dom

Nu döms mannen för misshandel och två fall av barnfridsbrott. Straffvärdet på gärningarna är tre månaders fängelse, men eftersom han är tidigare ostraffad och har en ordnad tillvaro väljer domstolen villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Han ska betala drygt 11 000 kronor i skadestånd till kvinnan och barnen får 10 000 kronor var.

Artikeltaggar

ÅtalBarnfridsbrottBrott, lag och rättFängelseMisshandelSkaraborgs tingsrättSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare