Partierna enade om budget: ”Behöver satsa på personalen”

Publicerad:
Anna-Karin Johansson (C), Jan Hanna (S) och Ann Ohlsson (L) är enade bakom ett budgetförslag. Foto: Jesper Sydhagen

De tre styrande partierna i Tibro är överens om en inriktning för 2024 och lägger ett budgetförslag.

– Vi behöver satsa på vår personal och det kommer vi göra i form av kompetensutveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Hanna (S).

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna styr i minoritet och presenterar sitt förslag till budget 2024.

– Det blir ett tufft år. Utifrån de förutsättningar, de siffror och information som vi fått, känner vi att vi gjort det bästa möjliga. Och kanske mer därtill, säger Jan Hanna.

Budgetramen är 809 225 000 kronor. Det är 40 miljoner, eller 5,6 procent, mer än innevarande år. Man räknar med att befolkningen ska öka med 26 personer, och därmed ge högre skatteintäkter, och ett finansnetto på 4,8 procent. Försäljning av tomter och Nyboskolan väntas generera 7 miljoner kronor.

Lågt resultat

Liksom innevarande år kommer kommunen att dras med höga pensionskostnader, men det ska vara övergående.

– Vi ser att det kommer bli lättare 2025, så därför kan vi tillåta oss ett år med lägre resultat, säger Ann Ohlsson (L).

Styret sätter ett resultatmål på 1 procent, eller 8 miljoner kronor. Det finns förutsättningar att klara målet, menar Hanna.

– Enligt SKR borde vi ligga på ett resultat på cirka 16-20 miljoner, mellan 2,5 och 3 procent. Vi väljer att ligga på en procent för att investera i vår personal. Vi känner att vi inte kan bromsa in, även fast vi är i ett tufft läge.

Kompetensförsörjning

Nästa år innebär löneökningar på 13,9 miljoner kronor. Men styret vill göra mer för att stärka kommunens attraktivitet som arbetsgivare och öronmärker en halv miljon för kompetensutveckling under året.

– Hela kommunsverige står inför stora utmaningar med kompetensförsörjning. Men klarar vi inte av att behålla den personal vi har idag så kommer vi springa i ett ekorrhjul. Vi behöver satsa på vår personal och det kommer vi göra i form av kompetensutveckling, medarbetarutveckling och chefsutveckling, säger Jan Hanna.

Ytterligare 100 000 kronor ska användas för att ta fram riktlinjer och handlingsplaner för att motverka våld i nära relationer.

Sedan ska 3 miljoner användas till arbetsmarknadsåtgärder för att få fler människor i sysselsättning.

– Det är andra året som vi satsar på det. Det är ingen quick fix, säger Anna-Karin Johansson (C).

Detaljplaner

Samhällsbyggnadsnämndens budget höjs med en miljon kronor, vilket ska täcka ökade kostnader. Byggnads- och trafiknämnden får också ett tillskott.

– Vi har batterifabriken i Mariestad och förhoppningsvis kommer vi bli fler Tibrobor. Då behöver vi fler tomter att erbjuda för byggnation av bostäder. Därför har vi tillskjutit en halv miljon till bygg- och trafiknämnden för att jobba med nya detaljplaner. Och även jobba med mer verksamhetsmark, för det är ganska högt tryck. Det finns företag som vill etablera sig här, säger Anna-Karin Johansson.

Socialnämnden

Med det är den tyngda socialnämnden som tillskjuts mest medel. Styret vill höja dess ramar med 9,5 miljoner kronor jämfört med i år, en höjning på 3,4 procent.

– Andelen 80-plus är högre hos oss än i en normalkommun av vår storlek. Vi har en väldigt hög vårdtyngd idag. Korttiden har inrättat nio tillfälliga platser som man ser kommer behövas en ganska lång tid framöver. Socialnämnden har det kämpigt helt enkelt. De jobbar allt de kan, men vi ser i år att de har stora utmaningar att få budgeten i balans, säger Ann Ohlsson.

4,3 extra miljoner ska kompensera för volymökningarna.

– Sen lägger vi till 2,4 miljoner för andra satsningar till socialnämnden, så de får mer medel att handskas med, säger Jan Hanna.

Effektiviseringskrav

Alla nämnder, förutom socialnämnden, får ett effektiviseringskrav på en procent av budgeten. Till exempel innebär det för barn- och utbildningsnämndens del 2,2 miljoner kronor.

– Effektivisera handlar om att jobba smartare, hitta andra sätt att jobba på, våga utmana invanda arbetsmetoder.

– Det är ju för att vi ska få ett resultat. Sen är det alltid bra att man i nämnder och förvaltningar ser om man kan göra det på ett smartare sätt. Ibland kan det kosta för att det ska bli smartare, säger Anna-Karin Johansson.

– Det är aldrig fel att fundera på varför man gör saker och hur man gör saker. Det kan vara så att man kan ta bort vissa moment, säger Ann Ohlsson.

Investeringar

I förslaget till investeringsbudget framhåller styret underhållsinsatser som ska gynna föreningslivet, till exempel lagning av ishallstaket och byte av konstgräsplanen – totalt 8,3 miljoner kronor.

Centrumutvecklingsplanen ska vara färdigt nästa år, för vilket man avsätter 1,5 miljon kronor nästa år.

– Vi valde att lägga med det i investeringsbudgeten för att kunna börja göra något 2024, säger Jan Hanna.

Nästa år ska en lokalutredning utvisa lämpliga framtidsinvesteringar. Redan nu markerar styret sina avsikter genom att avsätta pengar längre fram: 60 miljoner kronor för förskola 2025 och 80 miljoner på äldreboende 2026. Men det förutsätter att kommunen har mer pengar att tillgå framöver.

– Vi behöver ligga på i snitt 20 miljoner i resultat för att kunna investera i framtiden. Särskilda boenden och förskolan kommer inte betala sig själva utan vi behöver kapital. Sen ska vi givetvis låna upp också, men har vi inte ett starkt resultat så kommer det bli svårt att finansiera framtida byggen, säger Jan Hanna.

– Vi tror på Tibro, så vi satsar rakt över, egentligen. Vi satsar på detaljplaner, vi satsar på inflyttning, vi satsar på vår befolkning, vi satsar på personalen, summerar Ann Ohlsson.

Budget för 2024 ska beslutas av fullmäktige den 12 juni. Den kan sedan komma att revideras i november.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiJan HannaPolitikTibro kommunTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare