Regionanställda blir krigsplacerade – tusentals berörs: ”Paxade av oss”

Publicerad:
Västra Götalandsregionen ska nu krigsplacera alla sina medarbetare. Att upprätthålla hälso- och sjukvården är en av de viktigaste uppgifterna under beredskap eller krig. Foto: Thomas Johansson/TT

Samtliga 56 000 anställda i Västra Götalandsregionen kommer nu att krigsplaceras. Det gäller vårdpersonal såväl som operasångare och ekonomer.

– Vi väljer att krigsplacera alla eftersom regionen behöver veta vilken personal som är disponibel. Då är de paxade av regionen, ingen annan kan komma att krigsplacera dem utan att fråga oss, säger Per Beckman, enheten för säkerhet och beredskap.

Vid millennieskiftet inleddes en omstrukturering av samhällets säkerhet då totalförsvaret lades ner. Ett system för krisberedskap kom delvis att ersätta totalförsvaret och det militära försvaret undergick en strategisk timeout.

Men under 2015 beslutade riksdagen att totalförsvarsplaneringen skulle återupptas. Försvarsmakten och MSB fick i uppdrag att ta fram en gemensam grundsyn för en sammanhängande planering för totalförsvaret.

Samtliga tillsvidareanställda medarbetare i Västra Götalandsregionen ska därför krigsplaceras enligt allmän tjänsteplikt. Det är ett beslut som fattades i förra veckan av personalutskottet, men ska slutligt förankras hos regionfullmäktige. Det gäller även de anställda i bolagen Västtrafik, Turistrådet Västsverige, Film i Väst, Göteborgsoperan och Göteborgs symfoniker.

Skyldighet

Beslutet innebär att regionpersonalen har en skyldighet att fortsätta tjänstgöra inom verksamheter som måste fungera även vid höjd beredskap och krig.

– Vi räknar med att om blir det krig i Sverige så blir det också bortfall av personal över samtliga personalkategorier av en mängd olika anledningar, förklarar Per Beckman.

Till exempel kan det behövas mer personal till olika stödsystem som i dag körs ut via digitala system, men kan komma att behöva köras manuellt under ett krigstillstånd. Det kan handla om värmesystem eller leverans av gas och vatten.

– System kommer att periodvis vara helt eller delvis utslagna. Därför kräver det mycket, mycket mer personal än vad vi har i vardagen. Samtidigt har regionerna uppdraget att bedriva hälso- och sjukvård för hela samhället, inklusive försvarsmakten, förklarar Per Beckman.

Samråd med försvarsmakten

När regionen gör en krigsplacering så tittar de på hur många som är disponerade av andra, oftast av försvarsmakten.

– Vi kommer att genomföra ett samråd med försvarsmakten och då utgår man ifrån totalförsvarsnyttan, var gör individen mest nytta.

Och regionen vill helst att all personal ska vara krigsplacerad på grund av att det behövs folk till alla typer av uppgifter, och personal kan då behöva göra helt andra saker.

– Det innebär att även om vi tonar ner vissa arbetsuppgifter i beredskap och krig, så får du lov att göra andra saker istället för att stödja det som behöver prioriteras.

Skulle det kunna innebära att anställda på Göteborgsoperan får göra helt andra uppgifter?

– Ja, så kan det vara. Den möjligheten finns egentligen redan i fred. Alla är ytterst anställda i Västra Götalandsregionen. Där finns det olika former av krisavtal som är förhandlade mellan arbetsgivaren och fackliga företrädare.

– Genom att krigsplacera alla, så får regionen veta vilken personal som är disponibel i höjd beredskap och krig. Då är de paxade hos regionen, då kan ingen annan komma och krigsplacera dem, främst då försvarsmakten med mindre att de måste fråga oss.

Anställa på Göteborgsoperan kan få räkna med helt andra uppgifter i krigstillstånd.
Anställa på Göteborgsoperan kan få räkna med helt andra uppgifter i krigstillstånd. Foto: VGR/Martina Koch

Dygnet runt

Delar av regionens kärnverksamhet kommer under ett krigstillstånd behöva rulla dygnet runt.

– Då måste vi lägga in mer personal i de delarna för att få det att rulla. Kravet är att vi ska kunna leverera dygnet runt i 90 dagar. Då är det inte bara akuten vi pratar om, det kan vara helheten av sjukvården som kan behöva ha den typen av tillgänglighet.

Det innebär att även primärvården kan behöva ställa om till dygnetruntverksamhet.

Personalen kommer att delges krigsplaceringen efter att regionfullmäktige fattat det slutgiltiga beslutet.

Tre typer av totalförsvarsplikt

1. Värnplikt i Försvarsmakten.

2. Civilplikt inom verksamheter som regeringen beslutar om. Till exempel inom räddningstjänst, barnomsorg och sjukvård.

3. Allmän tjänsteplikt. Innebär att man tjänstgör inom verksamheter som måste fungera även vid höjd beredskap och krig. Det kan betyda att man fortsätter på sitt ordinarie vanliga arbete, tjänstgör enligt särskilt avtal som man kan ha genom medlemskap i en frivillig försvarsorganisation, eller får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbete som är särskilt viktigt för totalförsvaret.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare