Kommunen i stor fastighetsaffär: ”Strategiskt köp”

Publicerad:
Skövde kommun köper fastigheten Flamman 3 på Badhusgatan för 42 miljoner kronor. Kommunen ser det som ett viktigt strategiskt köp eftersom fastigheten ligger inom ett omvandlingsområde. Foto: Johan Espefält

Skövde kommun köper en fastighet på Badhusgatan för 42 miljoner kronor – om allt går enligt planen. Formellt fattas beslutet av kommunfullmäktige. ”Det är ett strategiskt köp, fastigheten ligger inom ett framtida omvandlingsområde” säger Richard Sånnek, mark- och exploateringschef.

Fastigheten det handlar om heter Flamman 3 och ligger granne med Arena Skövde och Räddningstjänsten.

Idag är det Västerhuset AB som äger den 5 212 kvadratmeter stora tomten och byggnaden (2 419 kvadratmeter) där restaurang Valle, Sibyllas gatukök och Närhälsans rehabmottagning ligger.

42 miljoner kronor

Om allt går i lås kommer Skövde kommun köpa fastigheten för 42 miljoner kronor.

– Så är det, men formellt är det inte klart ännu, säger Richard Sånnek, mark- och exploateringschef i Skövde kommun.

– Tjänstepersonerna har skött förhandlingarna och tagit fram ett förslag till politikerna.

På onsdagen var ärendet uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, som nu föreslår kommunfullmäktige att besluta om fastighetsköpet. Det kan eventuellt ske vid fullmäktige den 19 juni.

Enligt Skövde kommun är fastighetens värde baserat på en värdering gjord av Winna fastighet mars 2022.

”Strategiskt viktigt”

Sedan tidigare är det bestämt att kommunen ska bygga om Badhusgatan med start 2025, vilket SLA skrev om i april. I och med den planerade ombyggnaden väcktes också frågan om fastighetsköpet.

– På kort sikt är det också en fördel om kommunen äger fastigheten då den kommer att bli påverkad när Badhusgatan byggs om. Vi vill ha rådighet över fastigheten.

Baksidan på fastigheten, mot Arena Skövde.
Baksidan på fastigheten, mot Arena Skövde. Foto: Johan Espefält

– Vi ser det som ett viktigt strategiskt köp eftersom den ligger inom ett omvandlingsområde, Arenaområdet, och passar in i kommunens vision om att skapa en attraktiv stadskärna. Men förändringarna av Arenaområdet ligger långt fram i tiden, enligt nu liggande planer minst tiotalet år bort. Sedan kan ju politiken alltid komma med nya direktiv, men det är inget vi känner till idag. Just nu ligger ju kommunens fokus på Science city.

”Skapa utrymme”

När kommunen väl bestämmer sig för att ta ett helhetsgrepp kommer det ändå fortfarande finnas plats för de nuvarande verksamheterna inom Arenaområdet, lovar Sånnek.

– Det skulle ju kunna bli så att den nuvarande fastigheten rivs men då kommer vi att skapa utrymme för dem på annat sätt.

Enligt Richard Sånnek kommer därmed inte verksamheterna i fastigheten att påverkas under överskådlig framtid av att det blir nya ägare.

Fastigheten kommer när köpet är genomfört att övergå till förvaltning hos fastighetsavdelningen i kommunen.

På andra sidan Badhusgatan där Vattenfalls ställverk ligger idag, planen är att det ska flyttas, vill fastighetsbolaget Lorentzon bygga 300 lägenheter.

Artikeltaggar

Arena SkövdeBostad och byggenFastigheterKommunfullmäktigeKommunstyrelsenSkövde kommunVattenfall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare