Konsthörnan firar ett år: ”Jätteroligt”

Publicerad:
På söndag har det gått ett år sedan Konsthörnan öppnade. Foto: Tilda Kämmlein

I helgen har det gått ett år sedan butiken ”Konsthörnan” öppnade vid Rödesunds torg. Keramikern och initiativtagaren Hans Evegård visar runt bland konstverken i lokalen och berättar om året som gått.

– Under förra våren ställde jag frågan till föreningen Karlsborgs Kreatörer om någon var intresserad av att öppna en butik tillsammans med mig. Min tanke med det var att det behövs en butik med konst och konsthantverk i Karlsborg, berättar Hans Evegård.

Det var flera som nappade på Hans förslag och vid öppningen under sista helgen i maj 2022 var de fyra konstnärer, med en femte på gång, som presenterade sina verk i lokalen. Idag har de växt till sju stycken och även om det börjar bli lite trångt på hyllorna så är medlemmarna fortfarande öppna för att ta in fler, om det skulle passa.

– Det finns fortfarande lite plats på väggarna, men det är klart att det börjar bli rätt mycket saker, konstaterar Hans.

Nya konstformer

Dagens medlemmar i butiken är keramikerna Hans Evegård, Hanna Ström, Jonna Junker och Lena Birath samt silversmederna Jennifer Harrysson och Jennie Madsen och Eva Birath med fårskinn och andra ullprodukter. Med flera nya tillskott i butiken och olika konstformer i utbudet hoppas man nu kunna locka ännu fler kunder.

Hans Evegård ser tillbaka på året som gått.
Hans Evegård ser tillbaka på året som gått. Foto: Tilda Kämmlein

– Sedan förra året har vi fått in tre nya medlemmar som håller på med andra konstformer. Det var ju min vision från början, att vi skulle representera mer än bara keramik och det känns jätteroligt att det har blivit så, säger Hans.

”Jätteviktigt att stanna upp”

Konstnärernas gemensamma önskan är att visa och sprida konst och konsthantverk av hög kvalitet. I höst kommer man att återuppta kursverksamheten och sprida kunskap om keramikens konst, med drejning och handformning i fokus. Medlemmarna menar att det långsamma arbetet med händerna är viktigare än någonsin i en tid där allt ska gå fort.

– Det bara snurrar på och allt handlar om att vara produktiv och effektiv. Det är jätteviktigt att stanna upp och låta saker ta tid, och där spelar konsten en viktig roll, menar Hans.

Utökade öppettider

Under året som gått har butiken varit öppen tre dagar i veckan, men nu har öppettiderna utökats inför sommaren med ytterligare en dag och välkomnar kunder onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar.

– Det är ju väldigt stillsamt i Karlsborg under vintern men nu inför sommaren har vi öppet mer. Vi siktar på att det ska bli ännu oftare, kanske fem dagar i veckan, så mycket vi förmår helt enkelt.

Artikeltaggar

HandelKonst

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare