Tio miljoner extra för asfaltering 2024

Publicerad:
Skövdepartiet satsar pengar på asfaltering i sin budget. Genrebild. Foto: Magnus Andersson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till insändaren ”Behöver göra något åt vägarna” (SLA, 24/5) av signaturen Trött bilist. Skövde kommuns budget för asfaltering, gångbroar, belysningsstolpar med mera har under 2021-23 varit 20 miljoner kronor årligen. Detta föreslås fortsatt vara så i majoritetens budgetförslag för perioden 2024-2026.

Under åren 2021-22 lades i medeltal 12,6 miljoner per år av det på vägar, parkeringar och gång- och cykelvägars ytbeläggning, som tillsammans är 42 mil långa. En färsk rapport från SWECO visar att kommunens underhållsbehov avseende beläggning för närvarande är 64 miljoner kronor. Skövdepartiet har i sin budget lagt in tio miljoner kronor extra till asfaltering under 2024 och därefter fem miljoner extra årligen utöver majoritetens förslag i kommunstyrelsens investeringsmedel, vilket är den instans i kommunen som beställer asfaltering.

Utredningen visar att en årlig investering i beläggning om 16 miljoner kronor behövs för att standarden ej ska försämras och vi budgeterar för att ligga över den nivån, inte som nu under. För att nå optimal nivå säger utredningen att kostnaden är 22 miljoner kronor per år.

Vi ser gärna att perioder med låg konjunktur, så som 2024 förväntas bli, nyttjas till att genomföra mer av beläggningsarbeten och att åren däremellan budget finns så att standarden kan förbättras. Det är lättare då att få resurser och ett bra pris för beläggning. När vi nu går mot en konjunktursvacka behöver den möjligheten nyttjas genom att budgetutrymme och planer fås på plats.

Torbjörn Bergman

Kommunalråd Skövdepartiet

Artikeltaggar

EkonomiSamhälleTrafik

Läs vidare