Andersson (SD) om uppropet mot uranbrytning: ”Obefogad oro – inte aktuellt”

Publicerad:
Tobias Andersson (SD) förstår inte alls den oro som beskrivs i uppropet. ”Jag anser att oron är obefogad”. Foto: Philip Alfredsson

”Obefogad oro och ett spel för gallerierna”. Det säger Skövdebon Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, efter uppropet mot uranbrytning.

Under fyra år på 1960-talet bröts uran i Ranstad utanför Skövde och på mitten av 1970-talet hade gruvbolaget LKAB planer för ny brytning. Men planerna stoppades och 2018 förbjöds uranbrytning.

”Hotet växer”

Men nu befarar föreningarna Hela Sverige ska leva, Falbygdens Naturskyddsförening och Häggums hembygdsförening – som går i täten för ytterligare 25 föreningar i området – att det kan vara dags igen. På tisdagen berättade de i SLA om oron som lett till ett upprop.

”Vi känner att hotet växer och vi måste höja våra röster” sade Per Gustafsson i Hela Sverige ska leva. Gruppen anser att eftersom det finns en majoritet i riksdagen som vill tillåta uranbrytning och eftersom regeringen prioriterar utbyggd kärnkraft lär en ansökan från något bolag komma förr eller senare.

De kräver nu att Skaraborgs politiker ska stoppa alla planer på uranbrytning vid Västgötabergen.

”Spel för gallerierna”

En person med starka Skövdekopplingar och som också är mitt i händelsernas centrum är Tobias Andersson (SD, ordförande i riksdagens näringsutskott. Han förstår inte alls oron.

– Om de känner en oro så är den helt obefogad, eller om det kanske handlar om en påstådd oro så är allt detta bara ett spel för gallerierna. Om det ens skulle bli tillåtet att bryta uran igen är det ju förmodligen inte i huvudsak i alunskiffer, som finns i Västgötabergen, som uranet skulle utvinnas ur.

– Jag har talat med ett företag från Australien som avser bedriva gruvdrift på sällsynta jordartsmetaller med mera i Östersundsområdet, och där finns det också uran. Eftersom man idag inte får bryta uran lämnas det kvar i marken då det uppdagas vid annan brytning. Men om lagen ändras är det ju snarast vid den här typen av brytning, när uran kan utgöra en biprodukt, som man kan ta upp och processa uranet istället för att lämna kvar det.

”Inget om Ranstad”

Andersson menar att ”uranfrågan” har diskuterats enbart utifrån den typen av brytning.

Per Gustafsson, Anders Kindbom och Magnus Ljung säger bestämt nej till uranbrytning i Ranstad och har startat ett upprop.
Per Gustafsson, Anders Kindbom och Magnus Ljung säger bestämt nej till uranbrytning i Ranstad och har startat ett upprop. Foto: Roland Svensson/Arkiv

– Jag har inte hört att någon vill bryta i Ranstad. Och om det rent hypotetiskt skulle dyka upp en ansökan finns det ju tre lagstiftningar som den måste ta sig förbi – minerallagstiftningen, miljöbalken och kärntekniklagen – och lägg där till att kommunerna har veto.

Om lagen som förbjuder uranbrytning kan rivas upp eller inte är för tidigt att säga enligt Andersson.

– Men vi hoppas på det och kommer att ligga på för att det ska under den här mandatperioden. Men som sagt, om det ens blir lagligt med uranbrytning, är det inte i första hand i Ranstad det kommer att ske.

Gabryjel Blom (V) undrar om Skövdeborna kan lita på att den styrande majoriteten i Skövde även i framtiden kommer att säga nej till provborrning och brytning av uran.
Gabryjel Blom (V) undrar om Skövdeborna kan lita på att den styrande majoriteten i Skövde även i framtiden kommer att säga nej till provborrning och brytning av uran. Foto: Philip Alfredsson

”Står löftet fast?”

Även på kommunnivå diskuteras uranfrågan. Gabryjel Blom (V) frågat kommunstyrelses ordförande Theres Sahlström (M) om den styrande majoriteten i Skövde fortsatt kommer att säga nej till provborrning och brytning av uran även i framtiden. ”Kan Skövdeborna vara säkra på att löftet står fast”?

Sahlström svarar på interpellationen bland annat genom att säga att det inte går att utesluta att det kan bli aktuellt att pröva frågan om uranbrytning i Sverige vid en eventuell utbyggnad av kärnkraften. ”Var det i så fall ska ske måste avgöras utifrån tillgången och miljötillstånd samt med hänsyn till särskilda riksintressen”.

Kommunstyrelsens ordförande Thres Sahlström (M) säger att det är ”högst osannolikt” att gruvdriften i Ranstad skulle återupptas.
Kommunstyrelsens ordförande Thres Sahlström (M) säger att det är ”högst osannolikt” att gruvdriften i Ranstad skulle återupptas. Foto: Roland Svensson

Sahlström konstaterar också att det historiskt sett förekommit provbrytning av uran i Ranstad men att all verksamhet har avbrutits då förekomsten bedömts hålla för låg kvalitet för kommersiell brytning.

”Att gruvdriften skulle återupptas framstår mot den bakgrunden högst osannolikt men det är omöjligt att uttala sig definitivt för överskådlig framtid i den specifika frågan”.

Artikeltaggar

Gabryjel BlomKärnkraftKommunstyrelsenLagstiftningLKABMiljöModeraternaPer GustafssonPolitikSkaraborgSkövdeSverigedemokraternaTheres SahlströmTobias AnderssonVänsterpartietVästgötabergen

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare