Hoppa till huvudinnehållet

Då inleds eldningsförbud i Skaraborg – detta gäller

Publicerad:
Från och med 12.00 den 26 maj inleds eldningsförbud i hela Skaraborg.
Från och med 12.00 den 26 maj inleds eldningsförbud i hela Skaraborg. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Från och med 12.00 den 26 maj råder det eldningsförbud i Skaraborg efter en rekommendation från räddningstjänsten Skaraborg.

Eldningsförbudet gäller i hela Skaraborg och är grundat på brandrisken i skog och mark.

Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen som exempelvis ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar i skog och mark. Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg.

Vad innebär beslutet?

– Du får inte elda hur som helst med öppen eld i skog och mark utan vill man grilla är det anordnade grillplatser som gäller och helst glöd så snabbt som möjligt, säger Johan Wahlström, inre befäl räddningstjänsten Skaraborg.

Om man har ett gaskök, vad är det som gäller då?

– Det gäller samma där med anordnade platser. Befinner du dig inte på en hårdgjord yta som till exempel asfalt eller grus är det förbud.

Får man grilla hemma på tomten?

– Hemma på tomten är det inga problem, så länge man tänder i en anordnad grillplats eller i en grill.

Artikeltaggar

GrillningOlyckor och katastroferSkaraborg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.