Kyrka på Norrmalm renoveras till villa – så ser ritningarna ut

Publicerad:
Ludwig Ansgar och Sebastian Wilhelmsson. Foto: Philip Alfredsson

Ludwig Ansgar och Sebastian Wilhelmsson är de två personer som köpt kyrkan på Norrmalm och som just nu renoverar om det till en villa. Enligt skisser kommer den 50 år gamla kyrkan få sig ett riktigt modernt upplyft med stora glaspartier, industriellt stål och stora sällskapsytor.

Enligt ritningarna kommer villan kommer även erbjuda bland annat en bastu, en walk in closet och ett orangeri. Köparna berättar dessutom att intresset för renoveringen har varit stort bland allmänheten.

– Vi har haft många, små privata visningar för gemene man, säger Sebastian Wilhelmsson.

Kyrkan kommer stå färdig som villa i slutet på december om det går enligt planerna.
Kyrkan kommer stå färdig som villa i slutet på december om det går enligt planerna. Foto: Philip Alfredsson

När vi anländer till Norrmalms kyrka står dörren till den traditionella entrén öppen. När vi kliver in överraskas vi av att golvet innanför är helt borttaget.

– I bygglovet ingår det att man måste riva en del. Det som inte är golv ska alltså bort och istället kommer det här bli ett stort glasparti ut mot en terrass, säger Ludwig Ansgar.

Ludwig arbetar till vardags som ventilationskonsult och Sebastian som inköpare på installationsföretaget Bravida. De båda har en lång erfarenhet av att köpa och renovera hus.

– Detta är mitt fjärde hus som jag renoverar, och för Sebastian är det hans tredje, säger Ludwig.

– Vi tycker det är kul med sådana här projekt så vi kände att det var dags att göra ett tillsammans och sen vart ju kyrkan till salu och vi slog till, säger Sebastian Wilhelmsson.

Så kommer den stora ytan med kök, matsal och musikrum ungefär att se ut.
Så kommer den stora ytan med kök, matsal och musikrum ungefär att se ut. Foto: Philip Alfredsson

Bastu och bibliotek

Istället för den traditionella ingången kommer den nya entrén istället finnas på långsidan av huset. Där pågår bygget för fullt för att få till ett kapprum och en toalett.

Vid den traditionella ingången möts man för tillfället av den exceptionella höjden i taket och den stora ytan. Ytan kommer innehålla både kök med köksö, ett musikrum, bibliotek och matsal. Vid musikrummet kommer man även kunna gå ut till ett orangeri som kommer vara helt i glas.

Direkt till vänster om den traditionella ingången ser vi också att väggar börjat sättas upp till två mindre rum. Här väntas det bli en riktig spaavdelning.

– Här kommer det bli en dusch och bastu som man har anknytning till utomhus.

Rakt framför sig ser man det spektakulära loftet. Trappan och räcket kommer vara i ett svart industriellt stål och strax ovanför loftet kommer man sätta dit ett fönster likt det som finns vid ingången.

– Det kommer bli ett trekantsfönster på den andra höga väggen också, dock inte lika stort som på den andra sidan, säger Ludwig.

Till vänster om trappan upp till loftet kommer det enligt skisserna finnas ett vardagsrum. Sedan skiljs den sociala delen av med glasdörrar till den privata delen, det vill säga sovdelen. Där är planerna att bygga upp tre sovrum med en walk in closet och ett badrum med tillhörande tvättstuga.

Glasdörr och glasparti kommer skärma av den privata delen till den sociala ytan.
Glasdörr och glasparti kommer skärma av den privata delen till den sociala ytan. Foto: Philip Alfredsson

Kyrkans form bevaras

Det som bevaras från kyrkan är det stora trekantiga fönstret vid entrén, lampetterna och sedan rymligheten och formen på huset. Allt annat kommer att bytas ut. Fasad, dörrar och fönster.

– Eftersom vi bygger om till en villa så ställs det nya krav enligt bygglovet. Vi måste isolera golv, tak och väggar. Vi måste byta fönster och dörrar och vi har ju fått lyfta kyrkan för att räta ut. Allting kommer näst intill bli helt nytt, säger Sebastian Wilhelmsson.

Enligt Ludwig så fanns det inte så mycket att bevara från kyrkan.

– När det var visning här så var det många par som kom och hade mer eller mindre husdrömmar kring renoveringen av kyrkan. Men många insåg att det inte är så mycket att bevara eftersom byggnaden i sig inte innehåller så mycket detaljer. Kyrkan är lite tråkig, men grundstommen med den här härliga höjden är något helt annat.

Intresset för renoveringen har varit stort bland Skövdeborna.
Intresset för renoveringen har varit stort bland Skövdeborna. Foto: Philip Alfredsson

Kyrkoparkering ska bort

Vad gäller trädgården så är inte Ludwig och Sebastian helt klara med hur designen ska bli.

– Vi är inte hundra klara på hur det kommer bli det ska bli en villaträdgård och en villaparkering. Det ska inte vara som det är nu, det vill säga en kyrkparkering. Men vi kommer att avgränsa trädgården med en häck för att få en mer privat känsla. Just nu anser allmänheten att det är en allmän trädgård och det är ofta det blir en rastplats, säger Sebastian Wilhelmsson.

Källaren består av 100 kvadratmeter boarea och där nere kommer det bland annat finnas en toalett. Men för den som köper och flyttar in kommer möjligheterna vara oändliga.

Bygget har pågått sedan februari i år och väntas vara klart i december. Då kommer huset att läggas ut till försäljning. Men trots att det inte är klart har intresset varit stort, berättar Sebastian.

– Intresset i sig är stort i allmänheten. Sedan om det är nyfikna människor eller intressenter för att köpa, är högst oklart. Men det är väldigt många som går förbi och vill gå in, vi har små privata visningar för gemene man relativt ofta.

Både Ludwig och Sebastian är rörande överens om att projektet drivs av hjärta och passion.
Både Ludwig och Sebastian är rörande överens om att projektet drivs av hjärta och passion. Foto: Philip Alfredsson

Köpa redan nu

Vidare berättar Ludwig och Sebastian att det finns möjlighet för intressenter att köpa huset redan. Dock menar de att en försäljning i detta läge det kan förta känslan.

– Eftersom detta är ett hjärteprojekt mer än ett ekonomiskt projekt så skulle det kanske förta känslan lite att sälja det för tidigt. Dock skulle en köpare gjort så att vi hade haft lite mer koll på ekonomin.

– Det är klart kommer det in en köpare i det här läget, så kan de välja färger. Men det tappar ju lite av vår grej att få göra det själva, men det är en balansgång. Vi tror inte att vi ska bli rika på det här, det här gör vi för att det är kul och för att det är en häftig byggnad, Sebastian Wilhelmsson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFörsäljningNorrmalmRenoveringarSkövdeTrädgårdVillor

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare