Lillemors, 64, tuffa jobb – ger cancerbesked

Publicerad:
Lillemor Ekstedt har blivit utsedd till årets kontaktsjuksköterska i Västra Sjukvårdsregionen. Foto: Bild och Media

Sjuksköterskan Lillemor Ekstedt har inget lätt jobb.

Hon är med när patienter får cancerbesked.

– För mig är det viktigt att patienterna ska få känna att det finns någon där, säger Lillemor Ekstedt.

Nu prisas hon för sitt engagemang.

Lillemor Ekstedt har arbetat som sjuksköterska inom öron-, näs- och halsområdet sedan 1980 och är sedan 2014 kontaktsjuksköterska på öron-, näs- och halsmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Som kontaktsjuksköterska är hon länken mellan patient och sjukvård. Hon är med när patienter får diagnosbesked, under behandling – och framför allt efteråt.

– För mig är det viktigt att patienterna ska få känna att det finns någon där när de har det besvärligt. Det är en stor trygghet för dem att ha träffat mig vid diagnosbeskedet så att de vet vem det är de, eller deras närstående, pratar med när de ringer, säger Lillemor Ekstedt i ett pressmeddelande.

Då cancer inom öron-, näs- och halsområdet många gånger påverkar både patienternas förmåga och ork att prata har Lillemor i sin roll som kontaktsjuksköterska även mycket kontakt med patienternas närstående.

– Många gånger blir det trevägskommunikation, det vill säga att samtalet går via närstående med patienten sittande bredvid telefonen. När närstående ringer har jag alltid kollat så att det är okej för patienten att samtalet om deras mående går via närstående.

Prisas för sina insatser

För sitt varma engagemang och arbete med att vara tillgänglig för patienterna har Lillemor Ekstedt blivit utsedd till årets kontaktsjuksköterska i Västra Sjukvårdsregionen.

– Jag har alltid känt stor empati för patienter som drabbas av cancer inom öron-, näs- och halsområdet. De har det väldigt besvärligt, säger Lillemor Ekstedt.

Varje förmiddag, måndag till fredag mellan klockan 8.30–11.00, har patienterna en öppen telefonlinje som de kan ringa in till för att få prata med Lillemor om hur de mår och få svar på frågor som de har.

I sin roll som kontaktsjuksköterska ger Lillemor även stöd till närstående och kan hjälpa dem att få kontakt med en kurator.

– Patienterna gör väldigt tuffa resor både när de är under behandling och efteråt, så jag har alltid känt ett engagemang för att försöka förstå och hjälpa dem. Det känns väldigt varmt i hjärtat att det är jag som har fått den här utmärkelsen, avslutar Lillemor Ekstedt.

Artikeltaggar

CancerSjukhusSjukvårdSkaraborgSkövdeUtmärkelserVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare