Så tycker klubbarna – se frågorna och svaren här

Publicerad:
Snömögel har slagit till mot Claesborg och planen är inte i spelbart skick. Foto: Anton Gustavsson

Så tycker fotbollsklubbarna i Skövde kommun om sina förutsättningar – här är ordförandenas svar. Klubbarna fick via sin ordförande svara på följande fem frågor:

1. Hur upplever klubben sina träningsmöjligheter?

2. Hur är förutsättningarna på den anläggning där klubben har sin huvudsakliga verksamhet?

3. Hur ser klubben på underlaget, föredrar man gräs eller konstgräs?

4. Hur viktigt är underlaget för er verksamhet?

5. En ny arena är på gång på Södermalm. Vilket underlag skulle klubben vilja se på den. Naturgräs, hybridgräs eller konstgräs?

Kenneth Stensson, Tidans IF:

1. När vi kan gå på eget gräs är det fantastiskt. Tider och så på Södermalm kan bli lite dumt om man får dåliga tider. Nu hade vi dock bra tider i år. Där har jag ett förslag att fler klubbar kan ha en halvplan under vintersäsongen. Det räcker gott och väl, i alla fall på vår nivå. När man tränar på Södermalm påverkas mycket av väder och vind, men det fungerar i alla fall helt okej, men ibland kan det bli en del skador på spelarna.

2. Vi har inte så många lag, utan det finns bra förutsättningar för träning. Underlaget är inte helt perfekt än, men det kommer, även om det tar lite tid.

3. På Vadsbovallen vill vi ha naturgräs som det är nu. I nuläget har vi tre tennisbanor som i princip vuxit igen. Där hade jag velat ha en konstgräsmatta, det tror jag skulle gynna många, men det är inget som är gratis. Men ytan är större än Ulvahallen, så det skulle vara jättebra, så där får kommunen gärna lägga in en konstgräsplan.

4. Viktigt, nu när vi gått på gräs och det är ojämnt, så kan det bli lite skador, men underlaget är viktigt så man kan bedriva bra fotboll.

5. Jag hade nog helst sett naturgräs.

Lennart Bogren, IF Tymer:

Lennart Bogren.
Lennart Bogren. Foto: Charlotte Ferneman

1. I år har vi haft bekymmer, det har varit en tuff vinter för våra planer som farit illa. Det har varit svårt att få till gräset, och därmed har det varit svårt att träna på våra egna planer. Det har också varit tufft att få vettiga tider i Skövde och på andra platser. Men vi har också ett bra samarbete med Lerdala, och de har haft bra planer, så man ska inte gnälla allt för mycket.

2. Det blir tuffare och tuffare rent ekonomiskt, annars har vi en fin anläggning med ett underlag som normalt är bra, och även faciliteterna är bra, så hoppas vi att det ska förbli, men det har krävts mycket ideellt arbete. Just den här vintern har planerna farit väldigt illa men så har jag sett att det sett ut på andra håll också den här vintern. Vi går på vår A-plan 29:e maj, än så länge har vi hållit oss på B-plan.

3. Vi föredrar gräs.

4. Underlaget är jätteviktigt, det blir ingen bra fotboll annars, och så finns ju skaderisken om planen är gropig, så underlaget är jätteviktigt.

5. Det tycker jag att man ska låta de som kan det här med fotbollsunderlag uttala sig om och komma fram till något. Själv håller jag en slant på naturgräs. Med rätt förutsättningar går det att få en gräsplan att fungera i vårt klimat om man gör det bra.

Malin Arenius, Våmbs IF:

1. Just nu ser det inte alls bra ut, och det är otroligt kämpigt för oss just nu. Claesborg har ju drabbats av Snömögel.

2. När vi har bra gräs så har vi bra förutsättningar. Vi ser ett behov av att ha någon del med konstgräs, för att kunna förlänga säsongen eftersom vi har så stor verksamhet, och vi skulle behöva ännu mer yta.

3. En mix tror jag skulle vara bäst. Man ser nu att vi är känsliga.

4. Har vi inga planer har vi ingen möjlighet att bedriva vår verksamhet alls.

5. Där känner jag mig inte tillräckligt insatt i vad som vore det bästa.

Snömögel har förstört Claesborg – 550 aktiva får flytta runt

Anna-Lena Wetterteg, Skövde KIK:

Anna-Lena Wetterteg.
Anna-Lena Wetterteg. Foto: Johan Espefält

1. På seniornivå är vi nöjda. På ungdomsnivå har vi begränsade möjligheter. Vi ser en skillnad mellan seniorverksamhet och ungdomsverksamhet där.

2. Tillgången på tider är för dålig. Man får slåss för tilldelningen av tider. Sedan är det dåligt underlag på A-planen. Det finns förbättringspotential här.

3. Vi vill ha både och på Lillegården, vi vill ha konstgräsplaner som är tillgängliga året runt, för konstgräset där nu är inte eluppvärmt. Sedan vore det en dröm med en inomhushall med konstgräs, med korrekta mått.

4. Det är viktigt. Det är viktigt att kunna träna på det underlag man ska spela match på, så man behöver tillgång till både naturgräs och konstgräs.

5. Svår fråga. På ett personligt plan tycker jag att det ska vara naturgräs. Men vad som egentligen är bäst är jag inte tillräckligt insatt i att bedöma. Men det rör sig om stora kostnader så det är inte lätt att byta om det inte blir bra.

Marie Ekman, Skultorps IF:

Marie Ekman.
Marie Ekman. Foto: Anneli Malm

1. Vi upplever dem som bra. Under vintern har vi hyrt in oss och det har fungerat bra, men det krävs att man är på det i god tid och planerar.

2. Vi har en fin anläggning. Vi har ganska gott om utrymme, men vi växer och om fem till tio år kan det bli trång. Men vi vill ju se en idrottshall i Skultorp som skulle bli ett lyft.

3. Vi har båda delarna, och det har varit ett lyft. Båda behövs och båda har sina fördelar. Konstgräset är mer lättskött och ett bra komplement.

4. Bäst är naturligtvis att ha en fantastiskt fin gräsmatta. Men det kräver också mycket arbete och tar tid. Man får sätta ambitionsnivån utifrån de resurser man har.

5. Vi har inga specifika önskemål. Men det är viktigt att se långsiktigt. Jag tycker att man ska lyssna på de som har kunskap inom det här området, och så får man lyssna på de som spelar.

Tommy Johansson, IFK Värsås:

1. De är godkända. Konstgrästiderna är katastrofala, annars är det bra.

2. Mycket bra skulle jag säga. Vi fick lite snömögel tidigt, men var på det tidigt, och vi har klarat oss rätt så bra.

3. Naturgräs.

4. Det är viktigt för att kunna bedriva bra träning.

5. Här känns det lite svårt att tala för hela föreningen. Men för egen del tycker jag att något hybridgräs vore bäst, så att man kommer nära riktigt gräs.

Magnus Gunnarsson, Ulvåkers IF:

Magnus Gunnarsson.
Magnus Gunnarsson. Foto: Erica Augustsson

1. Vi har goda förutsättningar. Vi är ju våra egna, och vi har goda förutsättningar i jämförelse med många andra.

2. Se svar 1.

3. Vintertid måste vi kombinera. Konstgräset har hjälpt fotbollen framåt ordentligt de senaste 20 åren. Vi har båda delar.

4. Det är helt avgörande, och det har varit en väldigt taskig vinter, så det är svårt att hitta en riktigt fin fotbollsplan i vårt område just nu. Det har varit jobbigt överallt.

5. Det beror ju lite på hur det ska nyttjas. En hybridmatta vore nog överlägset om man fritt fick välja, men sedan är det ju annat som spelar in, som exempelvis ekonomin.

Mari Nyström, Igelstorps IK:

1. Vi har jättebra träningsmöjligheter, där har vi inga problem alls, men det var ju lite trångt med träningstider på konstgräset i början av vintern.

2. Det ser mycket bättre ut för oss än för många andra, så jag är nöjd.

3. Jag skulle tro att det varierar från person till person, men personligen föredrar jag gräs.

4. Jätteviktigt, utan planer är det svårt att ha någon verksamhet.

5. Jag tror kommunen behöver fler planer som kan användas under större delen av året, så för stadens skull tycker jag det borde vara hybridgräs eller konstgräs.

Joakim Wendt, IFK Skövde fotboll:

Joakim Wendt.
Joakim Wendt. Foto: Erica Augustsson

1. Tillgången på träningsplaner är dålig. Vi har konstgräsplaner utan uppvärmning och gräsplanerna är i dåligt skick. Som jag minns det brukade det vara jättefina planer.

2. På Lillegården är det som sagt konstgräsplaner utan uppvärmning. Och nu det har varit dålig gräskvalitet. A-planen har dessutom varit avstängd till och från.

3. Gräs.

4. Underlaget är avgörande för verksamheten. På vintern måste man kunna träna. Det var jättebra att man ordnade två konstgräsplaner, men förvånande att man valde att inte ha konstgräsplaner med värme. Vi behöver träningsytor. Under februari till april kan det från och till vara svårt att bedriva verksamheten på grund av vädret.

5. Hybridgräs. Det tål ett högre slitage samtidigt som det ger upplevelsen av vanligt gräs. Jag var nyligen på Gamla Ullevi och kollade på en match. Där har de hybridgräs och trots att det hade spelats en match där dagen innan så märktes det inte på planen. Dessutom så blir det ett högre underhållningsvärde jämfört med konstgräs. Plastgräs ger inte underhållande matcher.

Lennart Ek, Skövde AIK:

Skövde AIK har gjort klart med Samuel Sörman och haft årsmöte. Lennart Ek.
Skövde AIK har gjort klart med Samuel Sörman och haft årsmöte. Lennart Ek. Foto: Anton Gustavsson

1. De är inte så jättebra totalt sett. Det finns för lite planer. Vi har en akademiverksamhet på elitnivå och den blir inte behandlad som det i jämförelse med akademier på samma nivå i andra städer.

2. På Lillegården har ju gräset varit dåligt i år, men i det stora hela är vi nöjda. Vaktmästarna där gör sitt yttersta. Sedan har vi naturligtvis en önskelista som bland annat innehåller en inomhushall så att man kan träna året runt. För det är det som brister i Skövde.

3. Gräs

4. På en skala mellan 1–100 så ligger det nog någonstans mellan 70–75, så det är viktigt. Vi har förståelse för att kommunen lägger konstgräs, men om vi fick välja så skulle vi vilja ha gräsplaner på alla nivåer.

5. I första hand naturgräs, i andra hand hybridgräs och i tredje hand konstgräs. Det blir ett helt annat spel på konstgräs som vi egentligen inte gillar. Sedan är ju naturgräs just gräs och inte plast, så det finns ju en miljöaspekt också. Sedan har jag förståelse för kommunen på så sätt att det finns en helt annan hållbarhet i konstgräset som klarar att användas i fler timmar. Ser man det så är det mest ekonomiskt med konstgräs. Men hade vi fått välja hade vi valt naturgräs som underlag.

Artikeltaggar

Anna-Lena WettertegFotbollJoakim WendtKonstgräsLennart BogrenLillegårdenMagnus GunnarssonMarie EkmanSkövdeSkövde AIKSödermalmTeknik och vetenskap

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare