Hoppa till huvudinnehållet

Snabb ökning av varg i Västra Götaland – länsstyrelsen förvånad

Publicerad:
Antalet vargar har ökat snabbt i Västra Götaland. Arkivbild.
Antalet vargar har ökat snabbt i Västra Götaland. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vargstammen i Västra Götaland har ökat kraftigt på senare år, nu finns cirka 50 vargar i länet. Den snabba ökningen förvånar länsstyrelsen.

– I och med att det tagit så lång tid för vargarna att ta sig hit, trodde man att det skulle gå mycket långsammare med spridningen, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten, till SVT Nyheter Väst.

Ökningen beror troligen på att så kallade vandringsvargar tagit sig från närliggande län på grund av licensjakten som hålls där.

– Det har funnits flera vandringsvargar i vårt län innan, men i takt med att de blir ännu fler har de mött upp varandra i vårt län, säger Anita Bergstedt.

Skaraborg har flest vargrevir, men stammen är spridd i länet och i hela Västra Götaland finns totalt åtta revir. Två vargattacker har skett den senaste veckan och länsstyrelsen råder alla djurägare att säkra sina hagar.

– Det kommer påtryckningar om att vi ska fatta beslut om skyddsjakt, så dialogen är levande hos oss också. Vi följer utvecklingen noga, och jobbar med att informera om hur viktigt det är med säkra hagar, säger Anita Bergstedt till SVT.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.