Styva linan har charmat hela Sverige – nu väntar Skövde: ”Allt känns overkligt”

Publicerad:
Styva Linan är redo för sin första, stora sommar. Foto: Pressbild

Göteborgsbandet Styva Linan har tagit vägen till framgång som många bara drömmer om.

Ett gäng demos spreds i Göteborg, och till sist plockade storbolaget Universal Music upp dem.

Nu kommer det omsnackade bandet till Skövde och Vårklubben.

Ett av deras första riktiga gig skedde på den legendariska indieklubben Pustervik i Göteborg för ett år sedan. Då hade bandet släppt en låt på Youtube, ändå var scengolvet fullt av medsjungande och dansande fans.

Styva linan har klivit fram som ett av Sveriges mest spännande band på åratal, och nu spelar de scener över hela landet och har skapat en kultfollowing på väldigt kort tid.

– Vi var nog inte mentalt förberedda på vilken cirkus det skulle bli. Tempot ökar hela tiden, vi borde nog försöka njuta lite mer av det, säger Oskar Danielsson.

Ja, senaste året har bandet betat av spelställen som Debaser i Stockholm, Plan B i Malmö och Kafé de Luxe i Växjö. I övrigt har bandet figurerat i såväl Nyhetsmorgon som Musikhjälpen och fick äran att spela på Håkan Hellströms efterfest efter hans rekordsprängande gig på Ullevi.

Musikjournalisten Jan Gradvall har kallat Styva linan för Håkans själsliga efterträdare.

– Det är ju kul med uppmärksamheten, men det är inte det vi har riktat vår vilja mot. Det viktigaste för oss är musiken och att bjuda alla som kommer och lyssnar på oss på en härlig spelning, säger Oskar Danielsson.

Dallas blev succésläppet

Bandet består av olika konstellationer och personer, och kan vara allt mellan fem till tio personer på scenen.
Bandet består av olika konstellationer och personer, och kan vara allt mellan fem till tio personer på scenen. Foto: Pressbild

När plattan Dallas släpptes den 18 november dunkade det in positiva recensioner som staplades på hög. Albumet var en riktigt gedigen debut.

– Alla är väldigt stolta över det vi lyckades åstadkomma med hela plattan. Låtarna är ju som små dagboksinlägg från en tid i livet som man minns väldigt väl. Även om tiderna i sig var tuffa, är processen kring låtskapandet något man kommer att hålla länge och väl vid.

Bandet dyker nu alltså upp i Skövde och gästar Vårklubbens sista spelning nu på lördag innan sommaren tar vid.

– Jag tänker ofta väldigt mycket på att vår musik egentligen inte passar in särskilt bra i storstäderna på ett sätt. Musiken är inte så jävla välkammad eller slätstruken, i vår musik finns en charm och närvaro som jag hoppas att folk i Skövde kommer att tycka om.

Ni är ju ett väldigt unikt band, med tanke på att ni byter instrument och att det är olika sångare på olika låtar?

– Vi gör det vi känner för, det man tar med sig till knytkalaset äter alla på något sätt. Upplägget vi har passar mig väldigt bra. Jag är väldigt rastlös, jag kan inte behålla jobb, kan inte behålla relationer... Jag måste få ha den friheten som Styva Linan erbjuder. Det känns som att vår generation är lite mer åt det hållet, att vi är mentala vagabonder som hela tiden söker efter nya vägar. Livet, vad är det ens? Vi är bara här för att fördriva tiden. Hur väljer du att göra det?

Styva Linan spelar lördag den 27 maj på Vårklubben på Sällskapet i Skövde, deras nya singel Ut i mörkret finns ute nu.

Artikeltaggar

GöteborgHåkan HellströmJan GradvallKonserterMusikMusikhjälpenNöjeNöje/KulturNyhetsmorgonPlan BSångSkövdeSpelningarStockholmUniversal Music GroupYoutube

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare