Tuffa förutsättningar för Skövdes fotbollsklubbar: ”Väldigt illa”

Publicerad:
Gräsplanerna i Skövde kommun har haft en tuff vinter. Så här ser det ut på Claesborg. Foto: Anton Gustavsson

Dåliga gräsplaner, ont om planer och svårt att få tider på konstgräs under delar av året. Det är de största utmaningarna för Skövdes fotbollsklubbar. Det visar den undersökning som SLA genomfört gällande hur klubbarna ser på sina förutsättningar.

För att få reda på vad klubbarna tyckte om sina förutsättningar ställde SLA fem frågor till ordförandena i fotbollsklubbarna i Skövde kommun. Frågorna och de tillfrågade klubbarnas svar kan ses i artikeln här:

Så tycker klubbarna – se frågorna och svaren här

Tuff vinter

Utifrån svaren går det att konstatera att vintern har slagit hårt mot gräsplanerna i Skövde kommun det här året.

– Just den här vintern har planerna farit väldigt illa, konstaterar Lennart Bogren, vice ordförande i IF Tymer.

I princip samtliga klubbar som SLA har pratat med vittnar om att man har haft stora problem att få till bra gräsplaner nu under våren, och att många planer har drabbats av snömögel. Bland annat Våmbs hemmaplan Claesborg, som SLA skrev om tidigare i veckan.

Ont om tider

Utöver de dåliga planerna råder också enighet i svårigheten att få konstgrästider under den period då gräsplanerna inte kan användas, där det också lyftes fram som ett problem att det bara finns en konstgräsplan med uppvärmning.

Det är kanske inte helt konstigt att det blir trångt på konstgräsplanerna. I Skövde går det cirka 19 000 invånare per konstgräsplan. Som en jämförelse går det 16 500 personer per konstgräsplan i Falköpings kommun, och 6 333 i Skara.

Vill inte se konstgräs

Frågan om vilket underlag klubbarna vill se på den nya (ännu ej byggda) arenan på Södermalm ställdes också. Här var det ganska spridda skurar gällande vilket underlag klubbarna förespråkade.

Konstgräs är inte populärt när klubbarna får önska underlag på den nya arenan.
Konstgräs är inte populärt när klubbarna får önska underlag på den nya arenan. Foto: CARL SANDIN

Det var många som passade på frågan och hänvisade till experter. Noterbart var att inte något lag tydligt förespråkade konstgräs, det underlag som Skövde kommun uttalat att man ska använda på arenan.

IFK Skövde Fotboll:s ordförande Joakim Wendt.
IFK Skövde Fotboll:s ordförande Joakim Wendt. Foto: Erica Augustsson

En som var tydlig med vad man önskade var IFK Skövdes ordförande Joakim Wendt.

– Vi vill se Hybridgräs. Det tål ett högre slitage samtidigt som det ger upplevelsen av vanligt gräs. Dessutom så blir det ett högre underhållningsvärde jämfört med konstgräs. Plastgräs ger inte underhållande matcher, säger Wendt.

Även Skövde AIK vet vad de helst ser som underlag på den nya arenan.

Skövde AIK:s  ordförande Lennart Ek.
Skövde AIK:s ordförande Lennart Ek. Foto: Anton Gustavsson

– I första hand naturgräs, i andra hand hybridgräs och i tredje hand konstgräs. Det blir ett helt annat spel på konstgräs som vi egentligen inte gillar. Sedan är ju naturgräs just gräs och inte plast, så det finns ju en miljöaspekt också. Sedan har jag förståelse för kommunen på så sätt att det finns en helt annan hållbarhet i konstgräset som klarar att användas i fler timmar, säger SAIK:s ordförande Lennart Ek.

Inomhushall

Bland svaren smög det sig också in ett och annat önskemål. Fler planer och drömmar om en inomhushall lyftes fram. Såväl Skövde AIK som Skövde KIK hoppades på en inomhushall med fullstor plan, för att få förutsättningar att träna året runt, och i Tidan önskade man sig konstgräs där man i nuläget har tennisbanor.

– Det vore en dröm med en inomhushall med konstgräs, med korrekta mått, säger Skövde KIK:s Anna-Lena Wetterteg.

Artikeltaggar

Anna-Lena WettertegClaesborgFotbollIF TymerIFK Skövde HKJoakim WendtKonstgräsLennart BogrenLennart EkSkövde AIKSkövde KIKSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare