Hoppa till huvudinnehållet

Vart är vi på väg?

Publicerad:
Leif Norén undrar vart samhället är på väg och tycker att man bör reagera mot det som den nuvarande regeringen sysslar med. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag tänker inte på "På spåret". Jag tänker på vår svenska demokrati. Det som händer nu måste föras fram i ljuset. Vår svenska demokrati har växt fram under de sista hundra åren till det fria samhälle vi har idag.

Men det kan gå väldigt fort att rasera vår frihet, rättvisa och jämlikhet, det har vi exempel på ifrån många länder. Demokratin är på tillbakagång bland världens länder. I Sverige idag händer saker som vi måste vara uppmärksamma på innan det är för sent.

Det finns försök att tysta oppositionen genom att ändra lagen om finansiering, jag tänker då på Socialdemokraternas lotteri. Man kan ha åsikter om hur lotteriet har hanterats, men här lyser det igenom att det är Socialdemokraterna man vill åt. Även många andra partier sysslar med detta.

Inom kulturen ska det vara armlängds avstånd, men Sverigedemokraterna verkar ha mycket korta armar, då man vill bestämma över vilken kultur vi ska ha. Biblioteken ska inte få bestämma vem som ska läsa sagor för barnen. Man vill pracka på barnen den sexualisering som de själva inbillar sig att barnen blir påverkade av. Det säger mycket om deras diskriminering av HBTQ-personer.

Vi har fått en spionlag där journalister och media inte vågar publicera sina verk på samma sätt som förut. Då lagen är luddig så vet man inte var gränsen går för vad som är lagligt eller inte. Detta är mycket allvarligt och sådant man håller på med i diktaturer.

Det talas om att till exempel lärare och läkare ska ha anmälningsplikt gentemot papperslösa. Det är ju helt vansinnigt. Ska eleven gå till skolan och vara rädd för att läraren anmäler honom/henne och hela familjen blir utvisad? Som gammal lärare så hade jag aldrig ställt upp på det.

Regeringen bröt emot offentlighetsprincipen när man hemlighöll elstödet.

Sverigedemokraterna avsätter generaldirektörer på löpande band. Regeringen tittar bara på, men är ju bakbundna då man regerar på Sverigedemokraternas mandat. Det är ofattbart att man har gett detta parti sådan makt. Det är höjden av naivitet, men makten är det viktigaste för denna konservativa högerregering, viktigare än att svenska folket får leva i en fullkomlig demokrati, något som vi kanske har tagit för en självklarhet, men som nu börjar monteras ner. Vi måste reagera och protestera emot vad denna regering nu sysslar med och det snabbt, annars är vi fortare än vi anar i samma odemokratiska division som Ungern.

Leif Norén

Artikeltaggar

PolitikSamhälle