Hoppa till huvudinnehållet

Rädda Rosa Huset i kulturkvarteret

Publicerad:
 Rosa huset.
Rosa huset. Foto: Roland Svensson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi som verkar i Rosa huset håller centrum levande med kultur där eget skapande är möjligt för medborgare i alla åldrar. Rosa Huset används hela tiden, året runt. Tyvärr har underhållet av Skövdes äldsta trähus, det vill säga Rosa huset, eftersatts i decennier.

Inför budgetarbetet 2024 finns 25 miljoner kronor avsatt till ny rondell. Det har vi inget emot men det är märkligt att gator och vägar får kosta när underhåll och renovering av Rosa Huset inte får kosta någonting. Det handlar bland annat om arbetsmiljö för dem som arbetar och verkar i huset.

Närheten till Kulturhuset och järnvägsstationen är av största vikt för såväl Skövde konstskola som övriga verksamheter i huset. Kulturarbetscentrum KAC delar lokaler med konstskolan. KAC med 180 medlemmar har verksamhet för alla åldrar med kurser kvällar och helger. Skaraborgs konstgrafiska verkstad är en kollektivverkstad för ca 60 konstgrafiker. Verkstaden har stora grafikpressar som är svåra att ha på egen hand. Galleri Ett rum och fyra fönster visar aktuell grafik i anslutning till verkstaden.

Utmed Trädgårdsgatan ligger Rosa Husets gamla gårdshus och där finns även ingången till innergården där Galleri Lucifer sedan femtio år visar samtida konst. I gårdshuset finns idag även Galleri Lilla Huset, KAC:s eget galleri. På loftet i gårdshuset används gästlägenheten för olika kulturella residens i konstenhetens regi. Under hela sommaren arrangeras det populära Kultur på innergården av KAC med musikunderhållning i samarbete med intilliggande Restaurang Majoren. Gallerierna är öppna och utställningarna byts kontinuerligt.

Allt detta drivs till största delen av ideella krafter och engagerar ännu fler. En upprustning av lokalerna behövs för att trygga vår verksamhet. Skövde Kommun äger fastigheten och vi önskar att det ska så förbli för att trygga nerven i Skövdes kreativa själ. Men, kommunen har ett ansvar för lokalernas skick. Att stadens styrande ger medel för en underhållsplan borde inte vara för mycket begärt. Alla kan inte ägna sig åt idrott. Vi är oroliga.

Vi håller centrum levande och finns som en kulturens oas i Kulturkvarteret. Med små medel åstadkoms mycket. Kulturen i Kulturkvarteret ger utveckling för hela Skövde.

Skövde konstskola

Kulturarbetscentrum, KAC

Galleri Lucifer

Skaraborgs konstgrafiska verkstad

Artikeltaggar

Nöje/KulturRosa huset