Hoppa till huvudinnehållet

Liberalerna sätter skolan först

Publicerad:
Liberalerna vill ge eleverna och personalen i Skövdes skolor möjlighet att satsa på lärande, arbetsro och kvalitet. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Liberalerna kräver att skolorna ska slippa effektiviseringskrav. Under lång tid har vi fått rapporter om problem i skolan. Det har gällt svårigheten för allt fler att lära sig läsa på grund av brist på läroböcker. Vi ser också att skolans resultat sjunker, vilket visas inte minst i internationella mätningar.

I Sverige lämnar många ungdomar varje år skolan utan godkända betyg och därigenom börjar livet i ett stort underläge. Bristen på lärare och övrig personal, resursbrist och disciplinproblem är påtagliga bakomliggande orsaker. Skolorna i Skövde, som under många år utsatts för effektiviseringskrav, utgör inget undantag från ovan beskrivna problematik. Detta måste vi göra något åt.

Mot den bakgrunden är förslaget till budgetunderlag för 2024–2026 i Skövde, från den politiska majoriteten bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, mycket oroande. M och S föreslår en ”effektivisering” på drygt 14 miljoner årligen. I själva verket finns ingen möjlighet att effektivisera. Det är i själva verket fråga om besparingar, vilket alla skolledare och lärare är medvetna om och även våra politiker borde ta ansvar för. Men med majoritetens förslag ska alltså det redan svåra läge som skolorna befinner sig i försämras.

Liberalerna i Skövde sätter ”skolan först”. Vi vill ge eleverna och personalen i Skövdes skolor möjlighet att satsa på lärande, arbetsro och kvalitet. Liberalerna anser därför att besparingar i skolan inte är möjliga och att kravet på ”effektivisering” inom skolområdet därför ska slopas.

Maria och Tore Ljungkvist

Liberalerna i Skövde

Artikeltaggar

Skola och utbildning