Hoppa till huvudinnehållet

Ska vi ha varg i vår fauna?

Publicerad:
Bertil Wallgren skriver om vargar i sin insändare. Foto: Junge

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Rapporter om vargrivna tamdjur kommer med ojämna mellanrum, kanske allt oftare? Nu senast i Brismene, där ett vargpar verkar ha upprättat ett revir. Många (även jag) är starkt berörda av händelsen.

Motiven för att vi ska ha en vargstam är väl grundade. Alla levande varelser har rätt att finnas. Biologisk mångfald är viktig. Men samtidigt måste vi inse att vargen är en topp-predator i samma division som vi själva. Det finns inget annat djur som är beroende av vargen för att överleva. Att kapa toppen av näringskedjan är inte lika förödande som att ta bort basen.

Ett exempel är alla våra pollinerande insekter. Deras försvinnande skulle innebära katastrof. Till och med de förhatliga myggen fyller en viktig nisch som föda åt många fåglar. Drastiskt uttryck skulle den biologiska mångfalden gynnas allra mest om vi människor försvann.

Problemen med vargen hänger bland annat ihop med vår djurhållning. För en varg är betande tama husdjur i en hage rena smörgåsbordet. Vargen var borta ur vår fauna länge. Det kommer att bli mycket svårt att få acceptans för den. Så sent som på 1930-talet betalade staten skottpengar för en dödad varg. Alla måste vi inse problemen för djurhållare i närheten av ett vargrevir.

Frågan om vi ska ha varg i vår fauna måste ställas? Ett problem är att vi inte själva bestämmer över frågan. Vi har att rätta oss efter ett EU-direktiv om rovdjur och deras miljö. I Bryssel hävdar man med all rätt, att många länder har mer varg än Sverige. I östra Europa har jag förstått att man ofta har speciellt dresserade hundar som vakter mot vargangrepp. Ibland finns vid behov en beväpnad herde bland djuren. Vi har inte den kulturen.

Alternativ? Stängsel föreslår en del. Att stänga ute en hungrig varg, som ser en flock får, kan inte vara enkelt. Att hålla nere stammen på lägsta möjliga nivå, med stor risk för ökad inavel? Laglös tjuvjakt får inte bli en lösning.

I Brismene måste skyddsjakt vara helt nödvändig? Den varg som besökt "smörgåsbordet” minns säkert var godsakerna finns. Vad man än må anse om rovdjuren ifråga, dumma är de inte. De har visat sig vara duktiga överlevare.

Bertil Wallgren

Floby

Artikeltaggar

Djur och natur