Har du alltid funderat över hur just dina favoritgodisbitar tillverkas?
SLA har gjort ett besök på Grahns Konfektyr, där allt från punschpraliner, sega gubbar och fizzykarameller tillverkas.
Följ med in bakom kulisserna till Skövdes stora godisfabrik.
Det är förstås en stor dröm för många att få dyka in bland salt, socker och choklad, och kika bakom lyckta dörrar hur det går till att skapa godis i mängder.
Men för Ola Brewitz, produktionsdirektör på Grahns Konfektyr, är den magiska Willy Wonkiska chokladfabrikskänslan inte riktigt där som vi besökare känner. Han har varit en del av företaget i snart trettio år och rör sig vant bland kokkärl, karamelldragare och förpackningsmaskiner.
– Jag älskar godis, annars hade jag aldrig jobbat här, säger Ola Brewitz.
Vi klär på oss skyddskläder och hårnät, tvättar händer och armar väldigt noga. Sedan beger vi oss in i fabriken för en rundtur av söta mått.
Blåa favoriter i produktion
Ute i fabriken doftar det nästan exakt som i botten av en rejäl lösgodispåse. Det går inte att beskriva doften med andra ord än godis.
Vi börjar på packavdelningen, men rör oss ganska snabbt in till fabrikens kärna. Produktionen.
Fabriken är uppdelad i två, och i förenklade termer tillverkas mjuka godisar i ena, och de hårda i den andra. Ofta tillverkas en typ av godis under en dag, samtidigt som en annan förbereds. När vi kommer på besök är det dags för den klassiska mörkblåa godisflaskan Fruktsoda, som är lite sådär härligt sötsyrlig.
Vi får ett litet provsmak när den kommer ut helt färsk från sockerblandningen, men det är inte så den finns i butikerna.
– Det är en seg godis, vilket gör att vi låter den torka över natten innan vi paketerar den, säger Ola Brewitz.
Hur mycket producerar ni per dag?
– Av den här sorten som vi gör just nu, kan vi producera mellan fem och sju ton per dag.
Vi går in i ett stort rum där en viss doft gör sig påmind. Här doftar det punschpraliner!
– Vi är de enda i Sverige som tillverkar punschpraliner, det är vi väldigt stolta över.
Närmare 30 ton punschpraliner tillverkas varje vecka, och i en lång kyltunnel kyls pralinerna snabbt ner för att undvika all form av kondens.
In i karamellfabriken
Vi fortsätter vår rundvandring in i den andra fabriken, lokaliserad ett kort karamellkast bort. Här inne tillverkas kolor, hårda karameller och deras berömda hockeypulver.
De hårda karamellerna tillverkas på ett sätt som liknar väldigt traditionell godistillverkning. Här används handkraft, i viss mån, för att få till den rätta konsistensen.
– Mycket av det vi tillverkar har samma recept nu som när produktionen startade. Därför är det också naturligt att vissa processer också är manuella, precis som det var förr, säger Ola Brewitz.
Hockeypulvret, som alltid någonstans funnits i de svenska folkhemmen, produceras inte för dagen. Däremot är Bravo-kolan i full produktion. Den klassiska kolan togs över av Grahns, och har haft samma recept sedan 30-talet.
– Det är kul att kunna förvalta traditioner. Godis är något vi tycker om i Sverige, och det känns extra roligt att vi kan bibehålla produktionen här i Skövde.