Hoppa till huvudinnehållet

Besparingarna får effekt på vår vardag

Publicerad:
Representanterna från Kommunal har förslag på saker som skulle göra verksamheten bättre för kommunens barnskötare. Genrebild. Foto: Kallestad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Varje vardag under årets alla dagar finns vi barnskötare på våra arbeten för att ta hand om barnen i Skövde kommun. Förskolan är en otroligt viktig plats för alla barn där man lägger grunden för resten av livet. Vi älskar våra jobb. Men vi får inte rätt förutsättningar. Barngrupperna är för stora och vi är för få.

Besparingarna på välfärden får direkt effekt på vår och barnens vardag. För när kommunens budget inte går ihop hamnar barnen i kläm. Vi känner dagligen att bemanningen inte räcker till. Barngrupperna är stora samtidigt som många barn behöver extra stöd. Endast under två och en halv timme varje dag är vi hel personalstyrka, om ingen är sjuk eller vabbar det vill säga, och under den begränsade tiden ska alla dessutom hinna ta sin rast eller ha möten.

För oss i personalen visar sig underbemanningen i att vi ständigt jobbar under stress. Många stunder under dagen är man ensam med tolv små ett- och tvååringar eller är två personal på 20 barn. Vi hinner inte alltid gå på toaletten när vi behöver och ibland känner vi oro över att något ska hända när det är vi som har ansvaret över barnen. Det tär på oss. Vi menar att arbetsmiljön på förskolan inte är säker. Varken för oss eller för barnen.

Som det är nu så har vi på många enheter utöver detta en vikariebudget på noll kronor. Hur kan Skövde Kommun godkänna en sådan budget? Läget är ohållbart. Men vi ser att det finns saker som direkt skulle göra verksamheten bättre.

Här är våra förslag:

– Öka grundbemanningen i Skövde kommuns förskolor och se över personaltätheten.

– Minska barngrupperna, Kommunal föreslår att Skolverkets riktmärke på barngruppens storlek ska bli lag – ligg i framkant och ta det beslutet redan idag.

– Se över vem som gör vad, ta in yrkesgrupper som kan avlasta oss med att exempelvis tvätta, diska och duka så att vi kan göra det vi är anställda för – att ta hand om barnen.

Evelina Åsgård Rohlén

Ordförande, Kommunal sektion Skövde

Helen Hagfjäll

Huvudskyddsombud förskolan

Pernilla Runesson

Ombud förskola

Helen Börjesson

Ombud föskola

Artikeltaggar

Samhälle